Volgt u het nog?
Antisemitisme neemt af
1 juli 2010
AMSTERDAM - Het aantal meldingen van antisemitisme in Nederland neemt af. Dat is de tendens van de afgelopen jaren.
Alleen rond incidenten in het Midden-Oosten waarbij Israël betrokken is, is er een korte stijging van het aantal meldingen in Nederland, blijkt donderdag uit de Monitor Rassendiscriminatie.
Over de langere termijn is er sprake van een afname van het aantal antisemitische incidenten. Ook zijn extreemrechtse straatformaties in Nederland in omvang afgenomen.
Wel is het internet nog een belangrijk medium voor discriminerende uitingen.
Commotie
De monitor keek onder meer naar het aantal meldingen bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) en het Meldpunt Discriminatie Internet. Bij beide organisaties kwamen in de jaren 2006 tot 2009 minder meldingen binnen over discriminatie van joden. Ook zijn er minder antisemitische incidenten afgehandeld door justitie.
De conclusie over de afname van aantal antisemitische incidenten is in strijd met de toegenomen commotie over antisemitisch geweld van de laatste tijd, waaruit ook de inzet van lokjoden voortvloeide. Onder meer het Cidi zelf stelde juist een toename van het aantal antisemitische incidenten vast.
Andere methode
Een woordvoerder zegt op Radio 1 dat het verschil komt doordat de onderzoekers een andere methode gebruiken. Zo kijkt het Cidi ook naar meldingen per e-mail. Verder zouden de cijfers van de monitor ouder zijn dan die van het Cidi.
De monitor, die wordt opgesteld in opdracht van het ministerie van Vrom, richtte zich niet alleen op antisemitisme. Discriminatie zou over de hele linie licht zijn afgenomen. Marokkanen zijn de groep met de meeste discriminatie-ervaringen. Volwassen autochtone mannen worden verreweg het vaakst genoemd als dader.
Volgens dit bericht neemt het online antisemitisme dus af. Maar volgens het Meldpunt Discriminatie Internet is dat helemaal niet het geval. Maar volgens het ministerie dan weer wel.
Want er zijn kamervragen gesteld. En het Meldpunt Discriminatie Internet begrijpt niets van het antwoord van het ministerie.
Geen daling online antisemitisme
16 juni 2010
In antwoord op kamervragen, stelt het ministerie van WWI dat er 'eerder een dalende trend' te zien is in de meldingen over antisemitisme dan een toename.
Deze stelling wordt onder andere gebaseerd op de cijfers van het Meldpunt Discriminatie Internet. Onze cijfers laten echter geen dalende trend zien, het aantal meldingen en strafbare uitingen is vrij stabiel. Het aantal gemelde strafbare uitingen gericht tegen Joden was in 2009 fors hoger dan uitingen in andere categorieën.
Op zich zegt een stabiel aantal gemelde strafbare uitingen gericht tegen Joden natuurlijk helemaal niets over het aantal uitingen of over antisemitisme. Het geeft alleen maar aan dat er niet minder vaak gemeld wordt.
UPDATE: Cijfers antisemitisme van het MDI (pdf)
Wie de kamervragen heeft gesteld vertelt het MDI niet. Wanneer ze zijn gesteld en beantwoord ook niet.
Antisemitisme is onlangs in de Tweede Kamer aan de orde gekomen: Spoeddebat over het snel groeiende antisemitisme in Nederland
Maar dat was op 24-6-2010. En het nieuwsbericht van het MDI is van 16 juni 2010. Dus tijdens dat debat is het antwoord, waar het MDI het niet mee eens is, niet gegeven.
Al eerder, op 7 september 2009, werd er door Van der Staaij (SGP) schriftelijke vragen over twee rapporten over toenemend antisemitisme gesteld. Maar die vragen werden gesteld aan en (op 22 okteber 2009) beantwoord door de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Het door het Meldpunt Discriminatie Internet vermelde antwoord komt echter van het ministerie van WWI en daaruit had het MDI misschien kunnen begrijpen om welke 'dalende trend' het hier gaat.
De minister van Wonen, Wijken en Integratie, toen nog Eberhart v/d Laan, heeft zich immers ontfermd over Marokko.nl. en de voormalige hoofdredacteur van Marokko.nl, Annebregt Dijkman, als toezichthouder op de moderatie aangesteld. Het ministerie van WWI geeft immers subsidie aan Marokko.nl.
Het is dus niet onwaarschijnlijk dat de kamervraag over antisemitische uitingen op Marokko.nl ging. En dat de aantallen meldingen van antisemitische uitingen op Marokko.nl inderdaad een dalende trend te zien geven.
Waar de Monitor Rassendiscriminatie haar geruststellende bewering vandaan haalt blijft echter nog een raadsel..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten