zaterdag 10 oktober 2009

Mooie droom.

Van voornemens zoals die van de Belgische collega om een eigen rechtsstaat binnen de rechtsstaat te beginnen, durft het Meldpunt Discriminatie Internet waarschijnlijk alleen maar te dromen. Want hoe heerlijk moet het zijn om tegelijkertijd de rol van politieman, aanklager, jury, rechter en beul te mogen vervullen.

Het Belgische halfbroertje van het Meldpunt Discriminatie Internet (een soort combinatie van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) en het MDI), het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) signaleert een alarmerende trend: 'hate speech' komt de laatste tijd veel meer voor op Facebook dan op extremistische websites. Gezien de enorme populariteit en de gigantische groei in het gebruik van Facebook zou het eerder een nieuwswaardig feit zijn als deze verschuiving niet had plaatsgevonden. Maar men moet toch iets te melden hebben als Meldpunt. En er is meer.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) heeft inmiddels schoon genoeg van regeltjes. Regels zijn immers dingen die je als CGKR anderen oplegt. Regels kunnen natuurlijk nooit bedoeld zijn om je als CGKR aan te moeten houden. Dus het Centrum gaat op de anarchistisch-creatieve toer: weg met die wetten, rechtbanken en processen die de goede zaak alleen maar ophouden. 'Hate speech' dient van het internet te verdwijnen, en snel. Het CGKR wil de bevoegdheid krijgen om te bepalen welke speech 'hate speech' is en het gereedschap bemachtigen om die ongewenste uitingen terstond te verwijderen.

Alleen, de minister van Justitie reageert maar niet op de plannetjes van de racismebestrijders. De minister beseft wellicht heel goed dat het privatiseren van de rechtsmacht niet zo'n goed idee is.

Hate speech steeds meer op Facebook

Hate speech gebeurt niet zozeer meer via extremistische websites, maar vooral via Facebook. 12% van de cyberhate-dossiers uit 2010 speelt zich op Facebook af. Dat deelde het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding zopas mee bij de voorstelling van zijn jaarrapport over discriminatie in 2010.

Volgens het CGKR zijn vooral asielzoekers het slachtoffers (sic), maar ook Romazigeuners en moslims bleven niet buiten schot. Volgens het CGKR zetten Facebookgroepen met soms 15.000 leden zoals "Geen asielcentrum in Vijfwegen", "België is geen hotel" of "Vlaanderen is geen islamland" aan tot haat, ze zorgen er voor dat in de bewuste dorpen en steden een haatdragend klimaat ontstaat.

Het CGKR is - terecht - boos op de minister van Justitie. In 2009 vroeg het CGKR al om hate speech van het internet te kunnen verwijderen, maar tot op heden kwam daar geen antwoord op. En eigenlijk werd het al begin jaren 2000 beloofd door toenmalig minister van Justitie Marc Verwilghen (Open Vld). "Hate speech moet verwijderd worden, want als je op een rechtszaak moet wachten dan duurt het allemaal veel te lang", meent het CGKR.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten