maandag 12 oktober 2009

Leefbaarheid En Tolerantie. Bespreking MDI Jaarverslag Deel 5

Baat en Schade

Hoofdstuk 5 (Resultaten in cijfers)van het MDI Jaarverslag 2008 (pdf) bestaat uit zes tabelletjes zonder begeleidende tekst. En er is dit keer zowaar een trendje waar te nemen! Wat blijkt? De meldingen die het MDI binnen krijgt, zijn steeds van betere kwaliteit. Dat wil zeggen: de meldertjes vullen in toenemende mate alle noodzakelijke gegevens in. Zoals daar zijn: exacte uiting, exacte locatie en - ook handig - de daadwerkelijke aanwezigheid op het internet. Het zijn al aardig kundige klagertjes aan het worden, daar in de klantenkring van het MDI.

Een evaluatie van de prestaties van het Meldpunt Discriminatie Internet ontbreekt in dit jaarverslag. Ook een toekomstvisie blijkt het MDI niet te hebben. Althans, wenst het niet te onthullen.

Slotconclusie:

Bezigheden.

Het MDI houdt zich bezig met het verwerken van meldingen, met moderatoren en webitebeheerders manen uitingen te verwijderen, met het in het geniep aanleggen van dossiers, met het aangifte doen van vermeend strafbare feiten, met het doorprocederen op kosten van de belastingbetaler en met het eindeloos overleggen met andere genootschappen die hun nut nog moeten bewijzen.

Functioneren.

Het MDI beoefent een volstrekt nutteloze tak van sport op kosten van de belastingbetaler, overigens zonder te weten waarom.

We citeren de MDI website:

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI)

Het MDI is onderdeel van Stichting Magenta en opgericht in 1997 om discriminatie op het Nederlandse gedeelte van het Internet te helpen voorkomen en bestrijden. In de jaren die volgden is het MDI meegegroeid met het Internet en uitgegroeid tot een professionele organisatie die op verschillende manieren bijdraagt aan de bestrijding van online discriminatie.

Toen het Internet in de loop van de jaren negentig van de vorige eeuw in rap tempo groeide, bleek het Internet ook populair te zijn voor het doen van racistische en discriminerende uitingen. Om die uitingen succesvol aan te pakken, was specifieke expertise noodzakelijk. Het MDI heeft uitgebreide juridische kennis op het gebied van de discriminatiewetgeving en veel specialistische technische kennis over alle facetten van het Internet en kan mede daarom online discriminatie effectief bestrijden.

Om discriminatie op het Internet zo effectief mogelijk te bestrijden, werkt het MDI nauw samen met diverse organisaties zoals Art.1, Politie, Openbaar Ministerie en verschillende buitenlandse organisaties die zich bezighouden met de bestrijding van discriminatie op het Internet. Het MDI is ook mede-oprichter van het International Network Against Cyberhate (INACH).

Stichting Magenta, Meldpunt Discriminatie Internet is een onafhankelijke organisatie, maar wordt voor haar MDI-werkzaamheden gesubsidieerd door het ministerie van Justitie en het ministerie van VROM/WWI.

Meer weten?

Bij publicaties kunt u recente jaarverslagen van het MDI downloaden
Dit is ronduit schokkend.

Het MDI neemt als vanzelfsprekend aan dat het nut heeft om 'online discriminatie' te bestrijden en tracht dit te doen zonder zich ook maar een seconde af te vragen of dit zou moeten gebeuren, zonder zich geroepen te voelen om uit te leggen waarom 'online discriminatie' bestreden zou moeten worden en zonder zich af te vragen of het wel mogelijk is om 'online discriminatie' te bestrijden omdat het nog maar de vraag is of er überhaupt zoiets bestaat als 'online discriminatie'.

Want 'online discriminatie' bestaat niet. Het bestaat niet omdat het virtueel is en omdat iedereen voor zichzelf kan uitmaken in hoeverre hij of zij zich beledigd wil voelen door een stukje tekst, een plaatje, een muziekje of een filmpje: de beslissing daarover is in handen van 'the receiving end'. Dat is iets volstrekt anders dan bijvoorbeeld ergens geweigerd worden omdat je toevallig de verkeerde kleur, het verkeerde geslacht of de verkeerde levensovertuiging hebt: dan ben je overgeleverd aan de willekeur van degenen die de ingang bewaken en dat is een criterium waar je geen invloed op kan uitoefenen. Dat is een volkomen andere situatie dan met je eigen computer op het internet een beledigende uiting tegen komen (want daar gaat het om: belediging en niet om discriminatie): op de eigen computer is men immers volledig autonoom.

'Online discriminatie' is een verzinsel en het MDI meent bestaansrecht te hebben omdat het zich bezig houdt met het bestrijden van het fenomeen dat datzelfde MDI (mede)bedacht heeft.

Bovendien ontbreekt het het Meldpunt aan objectiviteit, beoordelingsvermogen, communicatieve vaardigheid, verantwoordelijkheidsbesef en - verreweg het ernstigste voor een club die zich als zedenmeester opstelt - aan fatsoen.

Het Jaarverslag 2008 is een schriftelijke weergave van dat gebrek aan fatsoen.

Het Meldpunt Discriminatie Internet kent alleen maar slachtoffers: de zelfbenoemde slachtoffers die bij het MDI komen aankloppen om over een onwelgevallige uiting te miepen en de echte gedupeerden, de slachtoffers van de intimidaties en de juridische escapades van het MDI.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten