maandag 12 oktober 2009

Meer Mans dan het MDI


Naar aanleiding van een satirische column van Michiel Mans op de website Lucaswashier stuurt het MDI een e-mail naar Robert Engel van Lucaswashier om te vertellen dat bepaalde uitingen in de column volgens het MDI in strijd zijn met de anti-discriminatiebepalingen.

Daar hoef je bij assertieve schrijvers niet mee aan te komen, want die gaan een confrontatie met het MDI bepaald niet uit de weg.

De beproefde 'hit-and-run'-strategie van het MDI faalt natuurlijk bij columnisten als Mans en Engel die zo'n dreigmail alleen maar zien als een mooi onderwerp voor een volgend stukje.

Spijtig genoeg voor de heren lieten de Meldpuntertjes het bijzonder snel afweten:

Engel: "Nog geen enkel nieuws van het MDI, tot mijn grote ergernis. Heb al van alles geprobeerd, maar geen reactie."

Mans: "Ik heb ondanks verzoeken tot e.e.a. ook helemaal niets van het MDI gehoord."

De aanleiding voor de actie van het MDI was deze column van Michiel Mans op Lucaswashier (dezelfde column was ook op de site van Gregorius Nekschot te vinden):

Dood aan Israël, dood aan de Palestijnen
Michiel Mans

Gaap. Het is weer zover. In de eeuwigdurende spiraal van wraak, het wreken van de wraak en het wraakwreken van de wreekwraak regent het voor de variatie weer eens HE op Palestijnse gebieden. Natuurlijk alleen op Hamas doelen. De bergen nuttig idiote Hamasfans hebben weer wat om de straat voor op te gaan waarbij uiteraard vergeten wordt dat er in de aanloop de nodige raketten vanuit Palestijnse gebieden een enkeltje Israël deden.

Ik ben geen fan van beide partijen. In tegendeel. Ik vind onderhand dat ze elkaar wel verdienen. Daar maak ik vast geen vrienden mee in sommige kringen, maar dat zal me mijn derrière oxideren.

Israël laat niet na het leven van de Palestijnen op zoveel mogelijk manieren zo onaangenaam mogelijk te maken. Of de werkelijk volkomen krankzinnige idioten aan de andere kant van de hekken minder gewelddadig zouden zijn als Israël een andere politiek zou voeren, is twijfelachtig, maar dat pleit Israël niet vrij.

Dan moet je praktisch nadenken. Het Joodse volk levert een hoop goede schrijvers, wetenschappers, techneuten, artsen, musici en komieken op. De Palestijnen, deels vanwege de islam en deels omdat ze te stom zijn om voor de duvel te…hoewel? Dat lijken ze nou juist als enige erg graag te doen. Goed, de Palestijnen zijn een -behalve qua voortplanting- volkomen improductief, gewelddadig, brallend en gillend overbodig volk geworden. Het meest humaan zou zijn om ze uit hun lijden te verlossen. Dat klinkt erg robuust en zou 10 agenten op de stoep kunnen betekenen dus behoeft wat toelichting.

Kijk, als ze anders toch tot St Juttemis doorknokken en fokken met logischerwijs steeds talrijkere hoeveelheden slachtoffers wanneer ze daar bij de 932e (eerweerverweerwraak² + Intifada³)² x alla-u-aqbar* jihaat³ periode zijn aanbeland, levert het nu ruimen per saldo veel minder slachtoffers op. Anders misschien toch maar dat lokale hekwerk flink uitbreiden tot het hele gebied en voor tien jaar hermetisch afsluiten.

Nou kunt u zich natuurlijk afvragen waarom dan niet die Joden uitroeien? Was immers reuze populair een tijdje terug. Zes miljoen of twaalf miljoen binnen plusminus een halve eeuw, who cares over vijfhonderd jaar? Ja, misschien. Er is toch al meermalen vergeten wat we nooit zouden vergeten. Rwanda, Darfur, Congo, Zimbabwe. O wacht, dat zijn zwartjes zonder olie. Een beetje coltan, cacao en wat diamanten. Meer niet.

Het verschil tussen de Joden en de Palestijnen is dat als de Palestijnen er niet meer zijn, Israël in vrede kan leven. De Arabische buren zijn ook niet (meer) zo dol op de Palestijnen sinds ze probeerden Jordanië over te nemen(1972), hun rol in de lange Libanon burgeroorlog en omdat Arafat achter Sadam stond. Als de Joden er niet meer zijn, maken de Palestijnen elkaar verder af. Over het geloof, over de macht of de poen. Dat doen ze nu al.

* Je blijft lachen bij de Publieken. Nova ondertitelde een video vol ‘allah-u-aqbar’ gebral in de bezette gebieden na de eerste porties HE met ‘God sta ons bij’. Zo houd je de massa dom en laat je ze in het ‘islam is vrede’ sprookje geloven.
Het MDI wil de column weggecensureerd hebben dus. Dat levert weer een nieuwe column op:

MDI eist verwijdering satire Michiel Mans


Toestanden weer. Zijn de kantoren nog maar nauwelijks een dag open werkt het Meldpunt Discriminatie Internet zich door de stapels onafgewerkte post heen. Blijkt Michiel Mans zich te bezondigen aan discriminatie. Dan kunnen we twee dingen doen. Of we verwijderen de tekst omdat het MDI zegt dat het moet, of we laten de tekst lekker staan omdat ze bij het MDI helemaal niet begrijpen hoe satire werkt. We laten de tekst dus gewoon staan. Satire, geen discriminatie. De mail van het MDI en ons antwoord vindt u op de volgende pagina.


Geachte heer Engel,

Gaarne uw aandacht voor het volgende.

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) neemt meldingen over discriminerende uitingen op het Nederlandse deel van Internet in behandeling. Het MDI beoordeelt uitingen op strafbaarheid aan de hand van de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht (http://www.meldpunt.nl/wetsartikelen). Indien het MDI een uiting strafbaar acht, wordt meestal een verzoek tot verwijdering naar de eigenaar van een site verstuurd.

Onlangs heeft het MDI een melding ontvangen aangaande uw website. Hieronder treft u de exacte locatie evenals de exacte uiting.

Url: [s]http://www.lucaswashier.nl/?pv31[/s] http://www.lucaswashier.nl/?p=7631

Uiting 1. “Goed, de Palestijnen zijn een -behalve qua voortplanting- volkomen improductief, gewelddadig, brallend en gillend overbodig volk geworden. Het meest humaan zou zijn om ze uit hun lijden te verlossen. Dat klinkt erg robuust en zou 10 agenten op de stoep kunnen betekenen dus behoeft wat toelichting.

Kijk, als ze anders toch tot St Juttemis doorknokken en fokken met logischerwijs steeds talrijkere hoeveelheden slachtoffers wanneer ze daar bij de 932e (eerweerverweerwraak² + Intifada³)² x alla-u-aqbar* jihaat³ periode zijn aanbeland, levert het nu ruimen per saldo veel minder slachtoffers op. Anders misschien toch maar dat lokale hekwerk flink uitbreiden tot het hele gebied en voor tien jaar hermetisch afsluiten. ”

Bovenstaande uiting acht het MDI in strijd met de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht. Hierbij dan ook het verzoek de uiting van uw website te verwijderen.

Gaarne van u vernemend.

Met vriendelijke groet,

D. Veenboer

Geachte heer Veenboer,

Met verbazing nam ik kennis van uw mail waarin u Lucaswashier in het bijzonder en Michiel Mans in het algemeen beschuldigt van discriminatie. Op Lucaswashier verschijnen weliswaar prikkelende teksten, de wet overtreden doen wij niet.

Het stelt mij enigzins teleur dat u de overduidelijke satire van het door Michiel Mans geschreven stuk niet begrijpt of wilt begrijpen. Indien wij de tekst zouden verwijderen, betekent zulks dat wij voorstander zijn van het verbieden van toneelvoorstellingen als die van de Bloeiende Maagden, oudejaars conferences van Yoep van ´t Heck en uitingen van Hans Teeuwen zoals gedaan bij de onthulling van De Schreeuw.

Ik vermeld u dat onze site als geen ander discriminerende opmerkingen aantrekt. Indien deze opmerkingen over de schreef gaan aarzelen wij niet om deze te verwijderen. Ook wij zijn aan de wet gebonden en handelen naar die wet.

De door u genoemde uitingen behoren tot de vrijheid van expressie omdat satire daar nu eenmaal onder valt. Ik verzoek u dan ook de tekst nader te beschouwen en uw standpunt te heroverwegen.

Met vriendelijke groet,
Robert Engel

P.S. de door u genoemde URL bestaat niet op Lucaswashier. Het gaat om deze tekst: http://www.lucaswashier.nl/?p=7631


Ook Michiel Mans verweert zich en wijdt er een column aan:

MDI IS BOOS

Eindelijk erkenning als dissidente schrijver. Je telt niet mee als je niet tenminste een keertje door het Meldpunt Discriminatie Internet op de korrel bent genomen. Welnu, dat is gebeurd. Niet eens op mijn eigen vieze plek, maar bij LucasWasHier. Daar ben ik tussen wat linksigere collega's pluriform bezig. Affijn, 'Dood aan Israël, dood aan de Palestijnen' bleek officieel verwerpelijk.

Collega Robert Engel diende bij LWH de MDI meneer Daniël Veenboer al van repliek. Onderstaand mijn eigen mail.

Aan: buro@meldpunt.nl

Geachte heer Veenboer,

Ik kreeg melding van de heer Engel van LucasWasHier dat een van mijn stukken bij u in het verkeerde keelgat is geschoten. Dat is jammer. Het stond overigens ook bij mij thuis op http://gregoriusnekschot.nl/mans waar ik met de bij u welbekende Gregorius ophok. Die draagt verder geen enkele verantwoordelijkheid voor hetgeen ik schrijf. Hij dipt de kroontjespen, ik beroer het toetsenbord. Dat u dit goed begrijpt voor u in samenwerking met het OM (weer) aan een vers blik agenten op zijn stoep denkt.

U schreef Robert Engel,

Onlangs heeft het MDI een melding ontvangen aangaande uw website. Hieronder treft u de exacte locatie evenals de exacte uiting.

Wie meldde er? Waarom mailde deze klager(s) niet eerst aan mij of Robert Engel om beklag te doen?

Url: http://www.lucaswashier.nl/?p=7631

Uiting 1. “Goed, de Palestijnen zijn een -behalve qua voortplanting- volkomen improductief, gewelddadig, brallend en gillend overbodig volk geworden. Het meest humaan zou zijn om ze uit hun lijden te verlossen. Dat klinkt erg robuust en zou 10 agenten op de stoep kunnen betekenen dus behoeft wat toelichting.

Kijk, als ze anders toch tot St Juttemis doorknokken en fokken met logischerwijs steeds talrijkere hoeveelheden slachtoffers wanneer ze daar bij de 932e (eerweerverweerwraak² + Intifada³)² x alla-u-aqbar* jihaat³ periode zijn aanbeland, levert het nu ruimen per saldo veel minder slachtoffers op. Anders misschien toch maar dat lokale hekwerk flink uitbreiden tot het hele gebied en voor tien jaar hermetisch afsluiten. ”

Bovenstaande uiting acht het MDI in strijd met de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht. Hierbij dan ook het verzoek de uiting van uw website te verwijderen.

Discriminatie? Onzin. Zelfs satirisch discrimineer ik niet op ras, geloof of seksuele geaardheid. Om te beginnen geef ik heel pluriform aan dat beide partijen elkaar 'verdienen'. De satirische ..eh..'eindoplossing' wordt voornamelijk op praktische gronden beargumenteerd en niet op basis van ras, geloof of seksuele geaardheid. De enige passage waar ik expliciet melding van religie maak, heeft u nota bene buiten de aanklacht gehouden. Dus zelfs als de gewraakte tekst letterlijk wordt genomen is uw aanklacht zeer zwak onderbouwd.

Het repliek van Robert Engel op uw schrijven verwoordt mijn eigen opvatting verder uitstekend. Hoe dik moet satire er bovenop liggen om niet letterlijk te worden genomen door te eenvoudigen van geest? Als smakeloosheid de graadmeter wordt, kunnen -zoals Robert Engel al schreef- de Youps en Hans Teeuwens van deze wereld wel stoppen.

Ik zie vooralsnog dan ook geen reden om het stuk op mijn eigen site te verwijderen. Of Robert Engel het wel verwijdert bij LWH, is uiteraard aan hem.

Nog een humorvol satirisch goed jaar en met vriendelijke groet,

Michiel Mans

P.S.
De drie meisjes op de Benetton foto bij het stuk over uw aanklacht dat ik thuis heb staan, lachen mij uit, niet u. Dat u niet denkt dat ik de draak steek met uw belachelijke aanklacht. Zoiets komt niet in mijn hoofd op.


En dat was het dan. Van de kant van het MDI bleef het vervolgens stil.

De MDI-tango van verleiden en afstoten eindigt hier al even abrupt.

Dat is een kwalijke zaak: het MDI onttrekt zich aan zijn maatschappelijke taak om columnisten van materiaal te voorzien..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten