maandag 12 oktober 2009

Aan Het Werk

Een berichtje in de categorie 'Brandweer moet branden gaan blussen' en 'Klaar-Overs moeten kinderen gaan begeleiden met oversteken'.

Eberhard v/d Laan geeft het Meldpunt Discriminatie Internet opdracht te doen waar het voor opgericht is.

Het MDI doet al jaren aan, onder andere, Voorlichting, workshops en trainingen.

Nu moet het MDI van de minister gaan onderzoeken wat het altijd al onderzocht heeft.

Van der Laan: afspraken met Marokko.nl voor beter beheer website

De exploitant van website Marokko.nl gaat maatregelen treffen om het beheer van de site verbeteren. Streven is dat exploitant per januari 2010 in staat is discriminerende en/of haatzaaiende uitspraken binnen het uur te verwijderen. Dit is de uitkomst van een overleg tussen minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie en de exploitant.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt Van der Laan geen enkel verband te willen zien tussen enerzijds discriminerende uitlatingen of haatzaaien én anderzijds subsidies van VROM/WWI voor de exploitanten.

Onderzoek naar drie websites (Marokko.nl, Islamwijzer.nl en Maroc.nl) wees op dat moment uit dat op de verschillende sites van Marokko.nl en Maroc.nl uitlatingen en citaten zijn aangetroffen die als haatzaaiend, discriminerend en/of beledigend kunnen worden ervaren. Dit gold niet voor de Islamwijzer.nl.

Met het oog op de subsidie heeft minister Van der Laan meerdere gesprekken gevoerd met de exploitanten over verbeteringen in het beheer van de sites. De gesprekken hadden een constructief karakter. Marokko.nl heeft diverse maatregelen aangekondigd waaronder de inzet van getrainde moderators voor meer ondersteuning. De gemaakte afspraak moet leiden tot een strikt moderatiebeleid waarin discriminatie en haatzaaien geen plaats hebben. Maroc.nl heeft in het verleden al een slag gemaakt en sluit zich aan bij de gemaakte afspraken.

Minister Van der Laan benadrukt dat de afspraken met de exploitanten tot stand zijn gekomen vanuit de mogelijkheden die de subsidierelatie met deze partijen bood. Daarnaast heeft de minister het Meldpunt Discriminatie Internet opdracht gegeven onderzoek te laten doen naar het moderatiebeleid van een aantal grote Nederlandse webfora om beter inzicht te krijgen in de randvoorwaarden voor goed beheer. Ook bespreekt Van der Laan met de leden van het kabinet het onderwerp subsidie voor internetprojecten in een bredere context om tot een eenduidige lijn te komen.

De subsidie voor Marokko.nl, Maroc.nl en Islamwijzer.nl wordt conform planning in 2009 afgebouwd.
In feite wordt hier het Meldpunt Discriminatie Internet disfunctioneren verweten.

De minister zal zich afgevraagd hebben: "Waar heb ik zo'n club als het MDI voor als ik toch nog moet gaan onderhandelen met islamitische websites?"

Het antwoord is eenvoudig: het MDI is kennelijk van mening dat het nemen van maatregelen tegen 'discriminerende' moslimsites discriminatie is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten