maandag 12 oktober 2009

Loopjongen Of Instigator?
























De meest spectaculaire zaak waar het MDI bij betrokken is geweest was natuurlijk de Gregorius Nekschot razzia.

Een razzia is dan weliswaar een georganiseerde, groots opgezette, opsporing en jacht op een groep mensen, maar buitensporig en disproportioneel was de arrestatie van Nekschot zeker.
Bovendien schijnt het woord razzia uit het Arabisch te stammen (غزوة spreek uit: ghazwa). Reden genoeg om deze term te gebruiken.

Die waanzinnige aan- en vasthouding valt het MDI niet aan te rekenen: dat was een actie van het Openbaar Ministerie.

Maar het begon met en bij het MDI:

Cartoonist aangehouden wegens discriminatie

Uitgegeven: 15 mei 2008 22:25
Laatst gewijzigd: 16 mei 2008 10:23



AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag op last van het Openbaar Ministerie in Amsterdam de cartoonist die publiceert onder het pseudoniem Gregorius Nekschot aangehouden.

Hij wordt verdacht van het publiceren van cartoons die discriminerend zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur, zei een woordvoerder van het Amsterdamse parket donderdag.

In de woning van de tekenaar in Amsterdam is een doorzoeking verricht en mogelijk belastend materiaal in beslag genomen, aldus de woordvoerder. Gregorius Nekschot is woensdag na verhoor weer op vrije voeten gesteld.


Aangifte
De arrestatie volgt uit een onderzoek naar het werk van 'Nekschot', nadat in 2005 aangifte tegen hem was gedaan. De aangifte komt voort uit een klacht van imam Abdul Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Deze klacht is doorgeleid naar het OM, aldus de woordvoerder.

De controversiële 'Nekschot' publiceert vooral op internet, maar ook zijn boek 'Nekschot: Misselijke grappen' wordt in het onderzoek betrokken. Zijn extreme grappen en tekenstijl gaan velen te ver, anderen koesteren er bewondering voor en vinden ze hilarisch en scherp.

De in 2004 vermoorde cineast Theo van Gogh behoorde tot de laatste categorie en bood op zijn website ruimte aan het werk van 'Nekschot'.


Onderzoeken
Volgens het OM is een aantal cartoons beledigend dan wel dicriminerend, aldus de woordvoerder. Het Landelijke Expertise Centrum Discriminatie, dat zich met dergelijke onderzoeken bezighoudt, is ondergebracht bij het parket Amsterdam.

Het onderzoek loopt nog. Of 'Nekschot' ook daadwerkelijk vervolgd gaat worden, staat nog niet vast.


Intimiderend
Gregorius Nekschot houdt zijn ware identiteit voor het publiek verhuld, om geen onnodige risico's te lopen. Cabaretier Hans Teeuwen, een bekende van 'Nekschot', noemde de arrestatie en kortstondige detentie van de cartoonist donderdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman intimiderend.

Teeuwen sprak de tekenaar na diens vrijlating kort. De politie zou 'Nekschot' hebben gezegd dat hij zijn anonimiteit nu wel kwijt is. "Een tamelijk intimiderende opmerking", aldus Teeuwen.


Tweede Kamer

De Tweede Kamer zit bovenop de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot, die discriminerende spotprenten zou publiceren. VVD, PVV en D66 vragen minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie om opheldering. De zaak ligt gevoelig omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding lijkt.

Let wel: de aangifte is in 2005 gedaan. Dat was vóór de Deense cartooncrisis en vóór de obscure 'Interdepartementale Werkgroep Cartoonproblematiek'' opgericht was.

Waarom het MDI toen - in 2005 - Gregorius Nekschot niet gewoon een berichtje heeft gestuurd om Nekschot te wijzen op strafbaarheden en hem te verzoeken de gewraakte cartoons te verwijderen is een raadsel.

Wellicht waren er hogere belangen te behartigen en dacht het Openbaar Ministerie met de arrestatie een wereldwijd netwerk van makers van kwetscartoons op te kunnen rollen.

Maar hoe wist het MDI dat het OM zoiets van plan was? Het MDI moet er van op de hoogte zijn geweest, want ze zijn buiten de normale procedure (overtreder mailen) getreden.

Of is het een initiatief van het MDI zelf en hebben ze een aanvankelijk onwillig OM na lang aandringen zo ver weten te krijgen dat die Gregorius Nekschot gingen uitschakelen?

Dat zou de drie jaar tussen de aangifte en het uiteindelijke arrest kunnen verklaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten