maandag 12 oktober 2009

‘Optreden tegen Ravage ging te ver’

‘Optreden tegen Ravage ging te ver’

Den Haag - Bij de inverzekeringstelling van een webmaster van de linkse website Ravage Digitaal is ‘achteraf bezien onvoldoende zorgvuldig gehandeld’. Dat schrijft minister Hirsch Ballin (Justitie) in antwoord op Kamervragen van D66.

Op 15 april meldde de man zich op verzoek van de Amsterdamse politie vrijwillig op het bureau. Hij werd ervan verdacht een column op Ravage Digitaal te hebben gepubliceerd waarin de volgende passage voorkwam: ‘Geweldig plaatje bij de oproep geplaatst, Wilders zijn kop moet er inderdaad af! Wie weet, staat er weer een nieuw Volkertje op.’

Met het plaatje werd gedoeld op een op internet circulerende illustratie waarop het hoofd van Geert Wilders met een brandende lont staat afgebeeld – een persiflage op de omstreden Deense spotprent van Mohammed. Met ‘Volkertje’ werd verwezen naar de moordenaar van Pim Fortuyn. Wilders deed aangifte van bedreiging. Toen de webmaster zich meldde, werd hij aangehouden en een nacht vastgezet. Zijn computer werd in beslag genomen.

Satirisch
Hirsch Ballin schrijft nu dat de officier van justitie in Amsterdam bij zijn besluit ‘over de inzet van strafvorderlijke bevoegdheden’ niet op de losse passage had mogen afgaan, maar de gehele tekst in beschouwing had moeten nemen. Die had een ‘satirische aard’.

Met de gewraakte column wilde het voormalige actieblad Ravage – sinds 2006 een ‘webzine’ – de activist Rene Danen van Nederland Bekent Kleur op de hak nemen. De tekst was geschreven als een fictief ‘Dagboek van René D.’, die zich verlustigde in de Wildersbedreiging.

Danen en Ravage hebben het met elkaar aan de stok sinds Danen de redactie verwijt racistische stukjes te plaatsen. Danen is op zijn beurt een van de mensen achter de aangifte tegen Wilders, waarin de PVV-leider vanwege zijn islam-uitspraken discriminatie en het aanzetten tot haat wordt verweten. Die zaak moet nog voorkomen.

Humor
De redactie van Ravage vond het meteen al onbegrijpelijk dat Wilders en justitie de humor van de tekst niet konden inzien.

Over de kwaliteit van de satire laat Hirsch Ballin zich niet uit. Wel schrijft de minister: ‘Het college van procureurs-generaal heeft de betreffende hoofdofficier van justitie nogmaals gewezen op het grote belang uiterste zorgvuldigheid te betrachten in zaken waarbij het gaat om het beoordelen van uitingen, opdat mensen die op een artistieke, uitdagende, scherpe manier deelnemen aan het maatschappelijke debat daarin niet ten onrecht worden gehinderd.’

Een vergelijkbare zaak speelde eerder rond de cartoonist Nekschot. Hirsch Ballin schrijft dat het Openbaar Ministerie moet werken ‘aan het versterken van de professionaliteit’ bij het beoordelen van mogelijke uitingsdelicten.

Kamerlid Van der Ham (D66) is blij met het antwoord van Hirsch Ballin. ‘Dit is een goede ontwikkeling. We moeten vertrouwen op het zelfreinigend vermogen van het maatschappelijke debat, weg van de sfeer dat je op je tellen moet passen omdat de hand van de wetgever overal tussen kan zitten.’
De zaak 'Ravage' heeft natuurlijk niets met het Meldpunt Discriminatie Internet te maken en het Meldpunt Discriminatie Internet niets met de zaak 'Ravage'..

Waarom plaatsen we dit artikel dan hier? Omdat er een paar intelligente aanbevelingen in staan. En omdat het feit dat de Minister van Justitie iets zinnigs zegt al vermeldenswaard is. Maar vooral omdat het aanbevelingen zijn die het Meldpunt Discriminatie Internet ook wel eens ter harte mag nemen.

We herhalen ze nog maar eens:
Het (is van) groot belang uiterste zorgvuldigheid te betrachten in zaken waarbij het gaat om het beoordelen van uitingen, opdat mensen die op een artistieke, uitdagende, scherpe manier deelnemen aan het maatschappelijke debat daarin niet ten onrecht worden gehinderd.
En:
...dat het Openbaar Ministerie moet werken ‘aan het versterken van de professionaliteit’ bij het beoordelen van mogelijke uitingsdelicten.

(Geintje hoor, MDI: zorgvuldigheid en professionaliteit mogen voortbestaan en subsidiëring natuurlijk niet in de weg gaan zitten. Begrijpen we best..)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten