maandag 12 oktober 2009

MDI Jaarverslag 2008

Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft het jaarverslag 2008 gepubliceerd en bericht daarover nogal tendentieus dat 'Meer dan helft gemelde strafbare uitingen op internet gericht tegen Moslims, Marokkanen en Turken' is. Dat de cijfers nauwelijks afwijken van die van de voorgaande drie jaren wordt natuurlijk niet gemeld: de toon is gezet.

MDI publiceert Jaarverslag 2008

Meer dan helft gemelde strafbare uitingen op internet gericht tegen Moslims, Marokkanen en Turken
In 2008 ontving het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) melding van 899 strafbare uitingen. Deze strafbare uitingen betroffen in 524 gevallen belediging van Moslims, Marokkanen en Turken. Dit blijkt uit het jaarverslag 2008 van het MDI dat vandaag is gepubliceerd. Met name nieuwsberichten waarin etniciteit of afkomst genoemd werden ontlokten strafbare uitingen in de reacties. Daarnaast blijft antisemitisme een probleem; waar vroeger extreemrechtse sites verantwoordelijk waren voor de grote meerderheid van antisemitische uitingen, wordt dit type uitingen nu vaak aangetroffen op mainstream interactieve websites. In 2008 zijn vier zaken waarin het MDI aangifte deed voor de rechter gebracht. In drie zaken volgde veroordeling, in de vierde zaak werd de verdachte vrijgesproken maar ging het OM in hoger beroep. In deze laatste zaak concludeerde de rechtbank dat de uiting “De islam is in Nederland en de rest van de Westerse landen wel degelijk een probleem. Met een invasie van meer dan 1 miljoen berberapen kunnen we spreken over een dreigende Derde Wereldoorlog. Nazi’s waren daar niks bij” niet beledigend is. Deze overweging is naar inzicht van het MDI onbegrijpelijk en onjuist. Het percentage uitingen dat na een verzoek van het MDI wordt verwijderd is licht gestegen naar 92%; het lukt het MDI steeds beter om strafbare content verwijderd te krijgen. Het MDI benadrukt echter dat het van groot belang is voor de websites om zelf actief te modereren en niet een verzoek van het MDI af te wachten. MDI Jaarverslag 2008 (pdf)
Die ene zaak waarbij de verdachte vrijgesproken werd en het OM in hoger beroep ging is die tegen poster Joshadam/Polinco

Het hoger beroep, geëntameerd door de Officier van Justitie, dient op de 9e november 2009 9.30u voor het Gerechtshof te Amsterdam waarin de advocaat-generaal bij het Gerechtshof de wel-openbaarheid bewezen wil zien. Hier bevroedt men al dat deze strafzaak een hoger doel zal dienen: door middel van jurisprudentie duidelijkheid verkrijgen over de juridische status van het Internet en fora met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting als vermeld in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. (bron: wikipedia)

Het is niet voor niets dat het MDI het hoger beroep tegen Joshadam/Polinco zo prominent behandelt bij de presentatie van het jaarverslag: het MDI wil daarmee zeggen: "Kijk, we winnen bijna alle rechtszaken en als we verliezen gaan we in beroep": intimidatie, het enige waar het MDI goed in is. Op het vlak objectiviteit, beoordelingsvermogen, communicatie en verantwoordelijkheidsbesef presteert het MDI abominabel.

Hieronder wordt het jaarverslag 2008 integraal besproken.

Een tweede bespreking van het jaarverslag 2008 vindt u op misdefinitie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten