zaterdag 10 oktober 2009

Verbazing Alom

Een aantal websites zal tot hun verbazing (of teleurstelling) geconstateerd hebben dat ze niet voorkomen op het tot nu toe meest genegeerde lijstje van 2011: het mei-lijstje van het Meldpunt discriminatie Internet.


Maar houd ze in de gaten. De mappensjouwers van het Meldpunt Discriminatie Internet houden namelijk in het geniep dossiers bij van websites die door het MDI geviseerd worden. Dat bleek al eerder uit de jaarverslagen van het MDI en het blijkt ook weer uit een passage uit onderstaand nieuwsbericht van de MDI-website:

Voor 19 uitingen zijn verzoeken tot verwijdering verstuurd die in tien gevallen zijn gehonoreerd. Voor de veertien overige strafbare uitingen is geen verzoek tot verwijdering gestuurd. Deze uitingen zijn ofwel doorgestuurd naar een bevriende organisatie in het buitenland, of toegevoegd aan een reeds bestaand aangiftedossier.

De vraag dringt zich op wat het Meldpunt nu eigenlijk wil. Er wordt geen verzoek tot verwijdering gestuurd, maar de melding wordt wel aan een bestaand dossier toe gevoegd.

Wil het MDI het internet nu zuiveren van - volgens het MDI - strafbare uitingen? Of ligt de prioriteit bij het verzamelen van belastende gegevens tegen websites in de vorm van meldingen?

Het Meldpunt zal zeggen: "Allebei.".
Maar het is tenminste vreemd dat het MDI zelfs de kans niet mee neemt dat een gewraakte uiting verwijderd wordt door na te laten een verzoek van verwijdering te sturen. Blijkbaar gaat het MDI er van uit dat een er bij een website nooit een andere beheerder het roer overneemt, dat een websitebeheerder nooit van gedachte kan veranderen en dat het onmogelijk is dat er op een website een stringenter moderatiebeleid wordt ingevoerd. In de optiek van het MDI blijft altijd alles hetzelfde. Dat is wel zo rustig en - vooral - lekker makkelijk: meldinkje op vermeende strafbaarheid beoordelen, in het juiste dossiertje invoegen. Klaar!

En als het mapje te zwaar wordt voor de armpjes doen we aangifte. Vijf jaar later: resultaat!




All this time the Guard was looking at her, first through a telescope, then through a microscope, and then through an opera-glass. At last he said, 'You're travelling the wrong way,' and shut up the window and went away.



MDI overzicht mei


Dit bericht maakt onderdeel uit van een maandelijke reeks over de meldingsafhandeling van het MDI.

In mei heeft het MDI 75 meldingen ontvangen. Twintig uitingen waren gericht tegen moslims en 33 tegen joden. Acht uitingen betrof een melding over discriminatie op grond van sexuele gerichtheid, vijftien uitingen gingen over Marokkanen. Negen uitingen betrof anti-zwart racisme en een uiting was gericht tegen Roma en Sinti. Zestien uitingen vielen onder de categorie 'overige groepen'. Deze maand bestond deze categrorie voornamelijk uit Polen. Twee uitingen waren gericht tegen christenen, een tegen autochtonen en twee tegen Turken.

Van de 75 meldingen zijn 33 uitingen door het MDI als strafbaar beoordeeld. Het betrof hier vijf gevallen van haat tegen moslims, vijftien gevallen van antisemitisme, twee gevallen van discriminatie op grond van sexuele gerichtheid, drie uitingen gericht tegen Marokkanen, twee gevallen van anti-zwart racisme, een uiting tegen Roma en Sinti en acht uitingen tegen overige groepen (in deze maand betreft dit allemaal uitingen die gericht zijn tegen Polen). In tien gevallen werd er in de strafbare uiting opgeroepen tot geweld en/of bedreigd. (Het is mogelijk dat in een uiting verschillende bevolkingsgroepen worden beledigd).

Voor 19 uitingen zijn verzoeken tot verwijdering verstuurd die in tien gevallen zijn gehonoreerd. Voor de veertien overige strafbare uitingen is geen verzoek tot verwijdering gestuurd. Deze uitingen zijn ofwel doorgestuurd naar een bevriende organisatie in het buitenland, of toegevoegd aan een reeds bestaand aangiftedossier.

Door ontwikkelingen in lopende dossiers kunnen deze cijfers nog veranderen. Definitieve resultaten verschijnen in het jaarverslag 2011.

Klik hier voor een overzicht van nog lopende aangiftes per 3 Juni 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten