zaterdag 10 oktober 2009

Meldpunt Discriminatie Internet ontdekt discriminatie op het internet.





Het is wat overdreven om het nu meteen een unieke vondst in de geschiedenis van het internet te noemen. En het is te vroeg om te kunnen spreken van een baanbrekende revelatie die het vigerende sentiment ten aanzien van het nut van het Meldpunt Discriminatie Internet helemaal om zal doen slaan. Maar het is een feit: er is sprake van discriminatie en het vindt plaats op het internet.

Dat wat het MDI tot nu toe, dus voor de ontdekking, heeft getracht te presenteren als 'discriminatie op het internet' was helemaal geen discriminatie. Het was groepsbelediging of [u]aanzetten tot[/u] discriminatie. Discriminatie op het internet bestond dan ook helemaal niet. Tot voor kort, want dit speciale gevalletje is wel degelijk discriminatie op het internet.

Het is jammer dat het MDI er niets mee te maken heeft en dat het slechts een nieuwsbericht is dat door de website Gamez.nl is opgepikt en door het MDI letterlijk is overgenomen en op de nieuwspagina is geplaatst. Maar deze casus is een geval van discriminatie én op het internet. Een unicum.

XBOX staat homo's en transseksuelen toe

Homo’s, lesbo’s en transseksuelen mogen zichzelf nu als dusdanig identificeren op hun XBox Live profiel. Microsoft heeft hun voorwaarden voor Xbox Live na lang overleg geüpdate.
Voorheen was het niet mogelijk om je als homoseksueel te onderscheiden van je heteroseksuele medemens op Xbox Live. Microsoft heeft dit echter veranderd na lang overleg met de GLAAD, de Gay and Lesbian Alliance Against Deformation. Door de update van de gebruikersvoorwaarden van Xbox Live is dit namelijk nu wel mogelijk. Spelers kunnen zich op hun profiel onder ‘relationship orientation’ profileren als hetero, homo, lesbisch, biseksueel en transgender. Ook zijn dit soort referenties toegestaan in gamertags. “Ik wil graag een update voor de Xbox Live Terms of Use en Code of Conduct aankondigen, die onze gebruikers toestaat hun afkomst en voorkeuren vrijelijk te publiceren”, aldus de baas van Xbox Live, Marc Whitten. “Voorheen hadden we dit soort identificaties uitgezet, om misbruik te voorkomen. We hebben echter vernomen dat ondanks dat een bepaald deel van onze gebruikers deze maatregel begreep, zij zich toch buitengesloten voelden.” Bron: Gamez.nl


Wat het nut is van het publiceren op een XBox Live profiel.ontgaat de de reageerders bij Gamez.nl ook, maar daar gaat het niet over. Als het kan moet het mogen. Ook voor homo’s, lesbo’s en transseksuelen. Anders is er sprake van discriminatie. Echte discriminatie. Op het internet.

En daarin verschilt dit bericht op de nieuwssite van het Meldpunt Discriminatie Internet volledig van de twee andere nieuwsberichten op de homepage:

Dit bijvoorbeeld heeft wel met internet te maken, maar niets met discriminatie.

Google veroordeeld voor video-upload

En ook dit geval heeft met internet te maken en niet met discriminatie op het internet, maar met censuur door de Chinese overheid die zich van dezelfde praktijken als het Meldpunt Discriminatie Internet bedient. Zij het wat rigoreuzer.

'Google 99,9 procent zeker weg uit China'



Geen opmerkingen:

Een reactie posten