maandag 12 oktober 2009

"Springlevend"

In het kader van de beeldvorming heeft het MDI het initiatief genomen om extreemrechtse sites op het internet in kaart te brengen.

Van de nieuwsrubriek van het Meldpunt Discriminatie Internet (29-07-09):

Extreemrechts is springlevend op internet

Dit blijkt uit een onderzoek naar extreemrechts dat het Meldpunt Discriminatie Internet vandaag publiceert. Uitgesproken extreemrechtse websites zijn gemakkelijk te vinden en worden veel bezocht. Ondanks het grote aantal strafbare uitingen, vinden weinig vervolgingen plaats.
Zoals al eerder opgemerkt: het MDI gaat niet over de strafbaarheid van uitingen. Dat bepaalt de rechter. En dat verklaart nu precies de discrepantie tussen het grote aantal 'strafbare' uitingen en het geringe aantal vervolgingen.
Extreemrechtse vrijhavens op het internet leiden een actief bestaan. Websites voorzien de Nederlandse extreemrechtse bewegingen van informatie, bieden een plek voor discussie en worden ingezet om nieuwe aanhang te rekruteren. In 2008 telde het MDI meer dan 100 extreemrechtse websites gericht op de Nederlandse samenleving. Op 50 van deze sites werden strafbare uitingen aangetroffen, in 75% van de gevallen op nazistische sites. De duizenden strafbare uitingen zijn voornamelijk gericht tegen moslims en joden.
Het MDI vergeet er even bij te vertellen dat bijna de helft van die 100 websites inactief is. Die inactieven zijn misschien onder een andere naam verder gegaan. Het MDI overdrijft hier of telt dubbel.
Het internet stelt rechtsextremisten in de gelegenheid hun oude boodschap van haat en onverdraagzaamheid aan een breed publiek aan te bieden. Het internet vergroot de reikwijdte van extreemrechtse organisaties en stelt hen beter in staat vanuit de anonimiteit te opereren. Van de websites waarop strafbare uitingen zijn aangetroffen, heeft 98% maatregelen getroffen de identiteit te verbergen. Deze anonimiteit is een serieus obstakel in de bestrijding van discriminatie op het internet.
De stroper klaagt dat de konijnen zich verstoppen. Zonder die onzinnige heksenvervolging van het MDI zou er waarschijnlijk meer zicht kunnen komen op de eventuele staatsgevaarlijkheid van de websites en de mensen die er achter zitten. Het MDI rijdt de veiligheidsdiensten in de wielen met hun activiteiten. Maar voor het MDI is het politieke doel en het in stand houden van de subsidiestroom belangrijker dan het maatschappelijk nut.
Van de websites uit dit onderzoek zijn 38 gelieerd aan offline groeperingen, waarvan sommige gewelddadig. Geradicaliseerde jongeren wordt via webfora de gelegenheid geboden zich bij extreemrechtse groeperingen aan te sluiten.
Die jongeren zijn dus - blijkbaar - al geradicaliseerd en vinden via webfora een vooralsnog ongevaarlijke uitlaatklep. En dat tracht het MDI bestrijden. Met als gevolg dat ze (nog verder) ondergronds gaan. Mogelijk ziet het Openbaar Ministerie dat ook in en is dit een tweede verklaring voor het geringe aantal vervolgingen.
Het volledige rapport vindt u hier: http://www.magenta.nl/misc/mdi-extreemrechtsonderzoek.pdf
Datzelfde volledige rapport (Rechtsextremisme Op Het Internet) wordt hieronder uitvoerig besproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten