maandag 12 oktober 2009

Bij Gebrek Aan Argumenten

Het Meldpunt Discriminatie Internet is blijkbaar op een andere strategie overgestapt.

In plaats van de gebruikelijke nog min of meer sportieve intimidatiepoging in de trant van...
Geachte heer/mevrouw,

Gaarne uw aandacht voor het volgende.

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) neemt meldingen over discriminerende uitingen op het Nederlandse deel van Internet in behandeling. Het MDI beoordeelt uitingen op strafbaarheid aan de hand van de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht (http://www.meldpunt.nl/wetsartikelen). Indien het MDI een uiting strafbaar acht, wordt meestal een verzoek tot verwijdering naar de eigenaar van een site verstuurd.

Onlangs heeft het MDI een melding ontvangen aangaande uw website. Hieronder treft u de exacte locatie evenals de exacte uitingen.

* gewraakte uiting(en) *

Bovenstaande uitingen acht het MDI in strijd met de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht. Hierbij dan ook het verzoek de uitingen van uw website te verwijderen.

Gaarne van u vernemend.

Met vriendelijke groet,

...wordt er nu direct aangifte gedaan, zonder dat de websitebeheerder in kennis wordt gesteld van de klacht(en) die bij het MDI zijn ingediend en zonder dat de websitebeheerder in de gelegenheid wordt gesteld om de gewraakte uitingen weg te halen.

Vanuit het standpunt van de Meldpuntertjes is dat begrijpelijk: op de intimidatiepoging volgt immers zo nu en dan een vraag om opheldering en het motiveren van de censuurpoging gaat het MDI bijzonder slecht af.
En na het onvermijdelijk daaropvolgende verweerschrift staat het MDI maar al te vaak met de mond vol tanden.

Bovendien leidt zo'n verwijderingsverzoek regelmatig tot een hilarische publicatie op een weblog of een forum en verleent een Meldpuntmailtje de ontvanger een zekere status (je bent niet automatisch goed als een foute club jou fout vindt, maar het helpt wel).
Hoewel de aantrekkelijkheid van de positie aan het eroderen is wil bijna iedere internetgebruiker in zijn hart aan de kant van het vrije woord staan.

Dus deze stap wordt tegenwoordig overgeslagen en het MDI heeft in de politie een gewillige handlanger gevonden.

Tenminste, dat overkwam de websitebeheerder van het internetforum PolitiekDebat

De mogelijkheid dat het een verlate aprilgrap is blijft aanwezig, maar voor zover bekend moet de beheerder van PolitiekDebat zich a.s. zondag 26 april op het politiebureau komen melden:

Roel schreef:
Er is vandaag een oproep bij mij thuis aangekomen van de politie. Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft aangifte gedaan tegen mij omdat er discriminerende teksten zijn gevonden op dit forum. Komende zondag zal ik verhoord worden. Ik moet zeggen dat dit me behoorlijk raakt. Jullie zullen je er grotendeels van bewust zijn dat discriminatie op dit forum niet toegestaan is. Ik ben zelf enorm fel wanneer het sporen van discriminatie betreft. Daarentegen geloof ik oprecht dat we grensgevallen soms toe moeten staan, enkel omdat het goed is voor de discussie. Dat komt me nu wellicht duur te staan. Tot zover.

Inmiddels is de discussie op PolitiekDebat over de actie van de gedachtenpolitie alleen nog maar te volgen voor geregistreerde leden.

Het is onverstelbaar hoe gemakkelijk men tot zelfcensuur overgaat. Na de gevangenneming van Gregorius Nekschot zit de schrik er blijkbaar goed in.

De beste verdediging tegen zo'n aanval van het MDI i.s.m. de politie is openheid en publiciteit. Door de berichtgeving over gebeurtenissen te verstoppen verklaart de betrokkene zichzelf bij voorbaat schuldig.

Een tipje van de sluier wordt opgelicht:
PolitiekDebat schreef: Er is meer informatie bekend over de aangifte. Het gaat om een uitspraak die gemaakt is door iemand die al tijden geleden geband is.

Deze aangifte-affaire heeft blijkbaar een behoorlijke impact gehad op de forumeigenaar want de hele PolitiekDebat site is nu in de etalage gezet:
For sale: politiekdebat.nl en politiekdebat.net € 7.000,-
http://www.tbforum.com/thread/127516.html

Imiddels heeft de betrokkene het hele topic over de aangifte van het PolitiekDebat forum geveegd.

Zo, dat is dan ook weer verdrongen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten