maandag 12 oktober 2009

Politieman gehoord in Nekschot-zaak

Zo te lezen kan men zelfs aangifte doen bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Wat een machtig orgaan is het MDI toch.

We zullen het maar houden op een journalistieke uitglijder, want meer dan een melding in behandeling nemen kan het Meldpunt toch echt niet.

Wel heeft het MDI de beslissing genomen om aangifte tegen Gregorius Nekschot te doen, met de bekende buitenproportionele actie als gevolg.

Het MDI wast de handen in onschuld en houdt zich onvermoeibaar bezig met het berichten over oude koeien.

Politieman gehoord in Nekschot-zaak

De beslissing om de Arabisch Europese Liga te vervolgen wegens een omstreden cartoon, roept de vraag op: hoe zit het met Gregorius Nekschot? In mei 2008 werd de cartoonist opgepakt wegens een aangifte die was gedaan door imam Abdul-Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Nekschot werd verdacht van aanzetten tot haat, discriminatie en groepsbelediging. De omstreden cartoonist, bekend om zijn kritische spotprenten over religies, de islam in het bijzonder, verkeert sinsdien in onzekerheid of hij zich voor de rechter moet verantwoorden. Maar achter de schermen gebeurt er van alles in de zaak-Nekschot. Zo zijn er in het vooronderzoek diverse deskundigen gehoord bij de rechter-commissaris, vertelt Nekschots advocaat Max Vermeij, ‘zoals wetenschappers die over het fenomeen politieke cartoons kunnen vertellen’. Binnenkort wordt nog een getuige gehoord: een agent…

‘Toen Nekschot met groot vertoon van macht werd aangehouden in zijn huis zou volgens mijn cliënt een van de politiemensen hebben gezegd: ‘Zo, nu kun je voortaan je anonimiteit wel op je buik schrijven.’ Als dat waar is, is dat uiteraard hoogst bedenkelijk’, zegt Verweij, ‘maar ja, of zo’n politieman dat gaat toegeven bij de rechter…’

Gregorius Nekschot heeft zijn identiteit altijd angstvallig verborgen gehouden. Wanneer het tot een openbare rechtszaak komt, verliest hij zijn anonimiteit. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten