zaterdag 10 oktober 2009

Rechtertje


Gregorius Nekschot niet vervolgd

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat cartoonist Gregorius Nekschot niet vervolgen voor discriminatie. Justitie meent wel dat zeven spotprenten en twee losse teksten van zijn hand strafbaar zijn, maar seponeert de zaak.

Dat maakte een woordvoerder dinsdag bekend. Het OM heeft de cartoonist en diens advocaat dinsdag in een persoonlijk gesprek van het nieuws op de hoogte gebracht.

Justitie vindt de cartoons en teksten discriminerend ten opzichte van onder meer moslims. Het heeft echter besloten niet tot vervolging over te gaan, omdat ze al geruime tijd niet meer op de website van Nekschot staan en de cartoonist een dag en nacht in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Ook speelt mee dat de zaak lang in beslag heeft genomen sinds er in 2005 aangifte werd gedaan en er geen nieuwe klachten meer over Nekschot zijn binnengekomen.

De politie arresteerde Nekschot in mei 2008. Hij zat ongeveer dertig uur vast. Ook werd zijn woning doorzocht. De zaak leidde tot veel ophef. Sommigen waren bang dat de vrijheid van meningsuiting in het geding kwam.

Het OM liet weten dat de zaak zo lang heeft geduurd omdat de rechter-commissaris onder anderen een cartoondeskundige en een arabist heeft gehoord. Dat gebeurde op verzoek van de advocaat van Nekschot.

Het Meldpunt Discriminatie Internet deed in 2005 aangifte tegen Nekschot. Die kwam voort uit een klacht van de orthodoxe imam Abdul Jabbar van de Ven.


"Justitie meent wel dat zeven spotprenten en twee losse teksten van zijn hand strafbaar zijn, maar seponeert de zaak."

"Justitie vindt de cartoons en teksten discriminerend ten opzichte van onder meer moslims."

Justitie meent en Justitie vindt.
Het Openbaar Ministerie (OM) acht de tekeningen van Gregorius Nekschot, blijkbaar in overleg met de rechter-commissaris (onderzoeksrechter), dus strafbaar.

Maar het OM weet dus niet of de de gewraakte zeven spotprenten en de twee losse teksten inderdaad strafbaar zijn. Want om te weten of de bewuste tekeningetjes strafbaar zijn, is een vonnis van de rechtbank nodig. Dat vonnis is er niet en komt er niet, want de zaak is geseponeerd. Het OM gaat niet op de stoel van de rechter zitten en formuleert zorgvuldig: "Justitie meent" en "Justitie vindt".

Een dergelijke reserve legt de directeur van het Meldpunt Discriminatie Internet, Sille Jansen, daarentegen geenszins aan de dag. Het Meldpunt Discriminatie Internet speelt maar al te graag rechtertje. Zo ook de directeur. Want in een column in de Volkskrant schrijft de directeur van het MDI ijskoud, nog voor er ook maar iets over de vervolging van Nekschot bekend is:

"Maar er was nog een verschil. In het geval van Nekschot gaat het om een autochtone cartoonist die tekeningen maakt [u]die strafbaar zijn[/u] omdat zij beledigend zijn voor onder anderen moslims. Bij de veroordeling van de AEL gaat het om een Arabische organisatie die Joden beledigt."

In een wanhopige poging om het besmeurde blazoen van het MDI te herstellen (het MDI liet zich immers in 2005 als een blind paard voor het karretje van Nederlands bekendste tafelvoetballer Abdul Jabbar van de Ven en zijn fanclub spannen en deed aangifte tegen Nekschot) ging de directeur tekeer tegen de 'de zelfbenoemde strijders voor de vrijheid van meningsuiting' die er double standards op na zouden houden.

Niet alleen was dat verwijt onterecht, zoals Carel Brendel al vaststelde, de zaak Nekschot en de AEL-zaak zijn nu bovendien definitief niet meer te vergelijken omdat er in de laatste zaak, die van de AEL, een vonnis ligt en in de zaak Nekschot niet. De cartoon van de AEL is vooralsnog strafbaar. En de cartoons van Nekschot zijn dat misschien, of misschien niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten