maandag 12 oktober 2009

De Scalpen Aan De Gordel Van Het MDI, Deel 1: rechtser.com

Incidenteel weet het MDI een visje te verschalken. En hoe klein ook, iedere vis is er één.

Beheerder rechtser.com veroordeeld

Afgelopen vrijdag heeft de politierechter in Zutphen de beheerder van de rechts-nationalistische website ‘rechtser.com’ veroordeeld wegens het openbaarmaken van beledigende uitingen.

De man plaatste tussen 2004 en 2007 geregeld artikelen op zijn website waar bezoekers op konden reageren. Bezoekers riepen onder meer op om de “moslimparasieten in de gaskamers te stoppen”. De beheerder van de website, een 42-jarige man uit Epe, liet dergelijke berichten op de website staan. Daarnaast deed hij zelf onder meer uitspraken waarin hij moslims “kotslims” noemde. Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft van deze uitingen aangifte gedaan.

De rechter was het oneens met het verweer dat de uitspraken onder de vrijheid van meningsuiting vielen. Ook de vrijheid van meningsuiting kent namelijk grenzen. Verder stelde de beheerder te zijn gehackt. Daardoor zouden onder meer de beledigende uitspraken op zijn naam op de site zijn verschenen. Omdat hij echter bij de politie wat anders had verklaard, ging de rechter daar niet in mee en veroordeelde de man tot een boete van 750 euro waarvan 250 voorwaardelijk. Zijn laptop werd verbeurd verklaard.

Het MDI is tevreden met deze uitspraak. De uitspraak laat duidelijk zien dat een beheerder verantwoordelijk is voor de inhoud van zijn website. Als die verantwoordelijkheid niet of onvoldoende wordt genomen, dan kan een beheerder daarvoor ook door een strafrechter aansprakelijk worden gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten