zaterdag 10 oktober 2009

Polen zijn een ras. Allemaal.

Dat zeggen wij niet, maar dat beweert het Meldpunt Discriminatie Internet. Het Meldpunt heeft het eindelijk weer eens aan de stok met het zich toch over het algemeen voorbeeldig gedragende GeenStijl.

GeenStijl heeft namelijk een dreigmail van het MDI ontvangen. Of GeenStijl de uiting "Polen zijn tuig. Allemaal." maar eens snel wilde verwijderen. De uiting is zonder meer onvriendelijk en beledigend. Maar is de uiting strafbaar?

Artikeltje 137c van het Wetboek van Strafrecht stelt:

137c.
1. Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft op haar eigen website bij dit wetsartikel "Belediging van een bevolkingsgroep" gezet om te suggereren dat het beledigen van alle soorten bevolkingsgroepen strafbaar is. Zo is het echter niet. Groepen mensen die ras, godsdienst, levensovertuiging, seksuele gerichtheid of handicap gemeen hebben zijn inderdaad bevolkingsgroepen. Maar dat betekent niet dat het beledigen van alle bevolkingsgroepen strafbaar is. De wet geeft duidelijk de criteria aan.

Aangenomen dat de Poolse nationaliteit door het MDI niet als een godsdienst, levensbeschouwing, seksuele gerichtheid of handicap wordt gezien, moeten we concluderen dat het Meldpunt denkt dat de Poolse nationaliteit een ras is.

GeenStijl was deze keer niet gevoelig voor de intimidatie van het MDI en wijdde er een artikel aan, waarin tevens een serie andere bevolkingsgroepen (Limburgers, NVJ-leden, MDI-medewerkers) beledigd werden.

"Polen zijn tuig. Allemaal." Mag niet van MDI

Prut. GeenStijl heeft het MDI weer eens aan de broek hangen. De door Justitie gefinancierde *kuch* particuliere foeiroepertjes van het Meldpunt Discriminatie eisen dat wij de uiting "Polen zijn tuig. Allemaal" verwijderen. Gewraakte comment werd onlangs gepost onder een leerzaam topic over Tsjechische Polen (danwel Poolse Tsjechen) die middels handige instructiefilmpjes ONZE auto's willen jatten. Een of andere autodief vond dat dat helemaal niet mocht dat hij met TUIG werd aangesproken, en meldde het bij het Meldpunt. Het MDI klaagde al eerder, waarop onze mods een der uitingen (die over Slavisch tuig) weghaalden. Waarschijnlijk om van het gezeik af te zijn. Vandaag rolde dus eerstgenoemde mail binnen. Iemand bij het MDI heeft klaarblijkelijk dagenlang het topic zitten F5-en en stuurde daarop een nieuwe mail toen bleek dat "Polen zijn tuig. Allemaal" nog steeds niet weggejorist was. Goed, er valt veel te zeggen over de uiting "Polen zijn tuig. Allemaal." Maar discriminatie is het niet. Het is hooguit een ietwat ruime generalisatie. Zoals de beroemde zinsnedes "Bloemen houden van Mensen" of "De Polen hebben ons Bevrijd" en/of "Reaguurders zijn hufters, Allemaal" dat ook zijn. Niks mis mee, dunkt ons. Het is 2011 & wen er maar aan. Dus laten de comment "Polen zijn tuig. Allemaal" lekker staan. Het MDI en het anonieme lafbekje dat melding maakte kunnen de tiefus krijgen. Limburgers zijn stom. Allemaal. NVJ-leden stinken. Allemaal. MDI-medewerkers zijn mierenneukende ambtenaren in dienst van Justitie die Nederland geniepig klaar willen stomen voor Het Hek om Internet. Allemaal. Dobry wieczór.
Nu is het niet zo dat het Meldpunt Discriminatie alleen de Polen tot ras gebombardeerd heeft. Het Meldpunt discrimineert zo af en toe als het joden en moslims, of katholieken en moslims betreft, maar verder discrimineert het MDI niet of nauwelijks. En zeker niet als het om nationaliteiten gaat, want volgens het Meldpunt zijn alle buitenlanders een ras.

Het MDI wist namelijk in het kader van haar onderzoek van de moderatie van interactieve websites uit comments op de Elsevier-website een uiting te vissen waarvan het MDI denkt dat hij strafbaar is:
[i]"In een woord SCHANDALIG werk ik hier mij al bijna 40 jaar voor naar de klote.
Mijn moeder 91 jaar die krijgt het moeite voor elkaar om zaf en toe met de taxi te gaan en die vieze smerige buitenlanders worden helemaal in de watten gelegt wordt tijd dat Eberhard van der Laan opstapt en tegelijkertijd heel het kabinet en dit in cricis tijd waar onze mede Nederlanders in de kou zitten met deze vorst die de rekenigen niet kunnen betalen of naar de voedselbanken moeten ik wordt hier strondziek van heb ff geen woorden meer.............woest ben ik"Moderatiebeleid van Interactieve Websites, blz 39)

Ook buitenlanders zijn dus een ras. Allemaal.


De Polen zien - in tegenstelling tot het MDI - zichzelf niet als ras, maar beschouwen de gewraakte uiting als het aanzetten tot haat tegen een natie (incitement to hate against the nation, in this case Polish). Ook dat is onvriendelijk, doch niet strafbaar.


Poolse ambassade roept GeenStijl op het matje


Post van de Poolse ambassade! Krijgt GeenStijl gewoon een gepersonificeerde cable van Polskileaks in de mailbox. Middels hun diplomatieke afgezant Janusz Wołosz (Tweede Secretaris van de Poolse Ambassade) eisen de Polen dat we zo snel mogelijk het verzoek van het MDI inwilligen. Of we het gezegde 'Polen zijn tuig. Allemaal!' even willen wegjorissen uit dit topic. En een rectificatie plaatsen, zo snel mogelijk. Toe maar, een officiële vertegenwoordiger van een buitenlandse staat die zich gaat bemoeien met het doen en laten van GeenStijl. Blijkbaar hebben de Poolse diplomaten niets beters te doen dan zich te bemoeien met de moderators van het roze weblog. Internationale politieke druk om een reaguursel te laten verwijderen, het moet niet gekker worden. Leest u mee, Europese Unie? Rutte, ook gezien? Hier de officiële mail van de Poolse ambassade. De Poolse overheid gaat even keihard offroad van de te bewandelen politieke paden met deze waarschuwing. Maar dat is dus even een brug te ver. Als wij Poolse, Tsjechische of desnoods Oeigoerse autodieven willen duiden als tuig, doen we dat gewoon. Als wij besluiten dat reaguursels van die strekking blijven staan, dan blijven ze staan. Dus hier is ons statement voor de Poolse ambassade: Je blijft met je poten van GeenStijl af. Wij zijn van het diplomatieke huilie huilie van een stel nep-Russen totaal niet onder de indruk. Kom maar op met je Tyskie-leger, we kunnen je hebben.
Inmiddels is dan ook de totale oorlog uitgebroken tussen GeenStijl en het Meldpunt Discriminatie Internet.

"Polen zijn hufters. Allemaal." Mag ook niet van MDI

Hilarische ontwikkelingen in de potsierlijke #PolenGate. Zoals u weet heeft GeenStijl het aan de stok met het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) omtrent een comment over het tuiggehalte van Polen. Volgens de volstrekt van de pot gerukte foeiroepende trekpoppen van het MDI mag je in Nederland niet zeggen dat: Polen (allemaal) tuig zijn. Het MDI, dat volledig wordt gefinancierd door het ministerie van Justitie, tikte GeenStijl op de vingers en eiste verwijdering van de comment: "Polen zijn tuig. Allemaal." Want strafbaar volgens een discriminatie-wetje. Gisteren kwam daar een officiële en vooral bezopen (racismekaart HELLO!) oorlogsverklaring van de Poolse ambassade bij. En om het allemaal nog wat meer Kafka te maken, gaat het MDI nu vol op het orgel met maar liefst 10 NIEUWE UITINGEN die volgens wereldvreemde magnietmafkezen verwijderd dienen te worden. Opmerkelijk genoeg is ook de comment "Polen zijn hufters. Allemaal" discriminatoir volgens het MDI. De opmerking "Reaguurders zijn hufters. Allemaal" in datzelfde topic mag daarentegen WEL van het MDI, want daar kregen we geen enkele melding over. Is dat gek? Of is dat gek? Ergo. Samenvattend. We kunnen niet anders concluderen dat het MDI een falende overheidsorganisatie is die gemeenschapsgeld misbruikt voor willekeur, dubbele moraal en prutswerk. Het ministerie van Justitie moet onmiddellijk stoppen met het financieren van deze zieke raamambtenarende moraalclowns. Want dat zijn het. Allemaal.

"We kunnen niet anders concluderen dat het MDI een falende overheidsorganisatie is die gemeenschapsgeld misbruikt voor willekeur, dubbele moraal en prutswerk. Het ministerie van Justitie moet onmiddellijk stoppen met het financieren van deze zieke raamambtenarende moraalclowns. Want dat zijn het. Allemaal."

De vraag is natuurlijk waarom GeenStijl daar nu pas achter komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten