maandag 12 oktober 2009

Leefbaarheid En Tolerantie. Bespreking MDI Jaarverslag Deel 3

Art1 en de afko's

Een kongsi met een spilfunctie in de samenleving zoals het Meldpunt Discriminatie Internet heeft natuurlijk veel contacten. Het MDI werkt samen, onderzoekt, organiseert, overlegt, onderneemt, coördineert, initieert, signaleert en vergadert met een heel resem andere meningsbestrijdende organen, zoals de...

Landelijke Vereniging van Antidiscriminatiebureaus en Meldpunten (LVADB).
Art.1
Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR)
afzonderlijke antidiscriminatiebureau’s (ADB’s)
Landelijk Expertise Centrum Discriminatie van het Openbaar Ministerie (LECD)
het Landelijke Expertise Centrum Diversiteit van de politie en de politie Amsterdam-Amstelland
Magda Berndsen, lid van de raad van hoofdcommissarissen belast met, onder meer, de aanpak van discriminatie.
Meldpunt Cybercrime (MCC)
Korps Landelijke Politiediensten (KLP)afdeling internetsurveillance
Nationale Coördinator Terrorisme bestrijding (NCTb)
International Network Against Cyber Hate (INACH)
Politie Kennis Net (PKN)
noviafacts.nl
stichting BREIN
Nationale Infrastructuur ter bestrijding van Cybercrime (NICC)
Nationale Jeugdraad

Mogelijk houden al die deelnemers aan dit clubcircuit voornamelijk zichzelf en elkaar bezig en in stand, maar we zullen zien wat deze praatgroep oplevert aan concrete resultaten.
3. Overige activiteiten MDI

3.1 Samenwerking en overleg

Art.1 In 2006 was het MDI lid van de Landelijke Vereniging van Antidiscriminatiebureaus en Meldpunten (LVADB). De LVADB is opgegaan in een nieuwe vereniging, Art.1, waarbij het voormalige Landelijk Bureau Racismebestrijding het stafbureau voert. Het MDI is geen lid van Art.1, maar werkt wel nauw samen met zowel de afzonderlijke antidiscriminatiebureau’s (ADB’s) als met het stafbureau. Het MDI heeft regelmatig overleg met de ADB’s en het stafbureau van Art.1, afgesproken is om met enige regelmaat gezamenlijk projecten te ondernemen. Het MDI heeft onder meer een bijdrage geleverd aan het op middelbare scholieren gerichte project ‘Wazeggie’ van Art.1. Ook heeft het MDI begin 2008 een werkbezoek georganiseerd voor een aantal ADB’s.
Waaruit de bijdrage van het MDI aan het project 'Wazeggie' bestaat mogen we niet weten. Ook het werkbezoek voor de ADB’s blijft ongespecificeerd.
Overleg OM, Politie en MDI

Het MDI heeft ongeveer vier keer per jaar overleg met het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie van het Openbaar Ministerie (LECD), het Landelijke Expertise Centrum Diversiteit van de politie en de politie Amsterdam-Amstelland. Dit overleg heeft ten doel: - De lopende aangiften van het MDI te bespreken - De afhandeling van aangiften bespoedigen - Afspraken maken over de manier waarop de strafrechtelijke aanpak van discriminatie kan worden verbeterd - De politie en het OM een beeld te geven van wat er ‘speelt’ op het internet. Daarnaast heeft het MDI in 2008 overleg gehad met Magda Berndsen, lid van de raad van hoofdcommissarissen belast met, onder meer, de aanpak van discriminatie.
Er wordt heel wat afgebabbeld, maar naar de resultaten mogen we raden.
Meldpunt Cybercrime, KLPD Internetsurveillance en NCTb
In 2007 is het Meldpunt Cybercrime van start gegaan. Bij het Meldpunt Cybercrime (MCC), dat onderdeel is van de Politie, kunnen mensen melding maken van online terrorisme en kinderporno. Met het MCC wordt af en toe overlegd. Meer contact heeft het MDI gehad met de afdeling internetsurveillance van de Korps Landelijke Politiediensten die als pilot actief zichtbaar en onzichtbaar op het internet speurt naar bepaalde strafbare feiten. Ten slotte heeft het MDI geregeld overlegd met de Nationale Coördinator Terrorisme bestrijding over zaken waarin online terrorisme en discriminatie elkaar raken en/of overlappen.
Prachtig al die communicatie, maar of het rendeert komen we niet te weten.
International Network Against Cyber Hate (INACH)

Het MDI / Magenta is lid en mede-oprichter van INACH (http://www.inach.net),een internationaal verbond met leden in diverse Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. INACH legt zich toe op het bestrijden van discriminatie op het internet door middel van educatie, het verwijderen van uitingen en legal action. In de praktijk is dit netwerk ook bijzonder nuttig om informatie mee uit te wisselen en van elkaars ervaring en deskundigheid te profiteren. In 2008 heeft het MDI deelgenomen aan de jaarlijkse INACH-conferentie te Washington D.C.11. Ook was het MDI aanwezig op de membersmeeting in Parijs eerder in de zomer van 2008. 11 http://www.meldpunt.nl/nieuws/mdi-op-cyberhate-congres-in-de-v-s
Zonder opbrengst is aanwezigheid aanwezigheid om het aanwezig zijn.
3.2 Deskundigheidsbevordering Politie en OM

In 2008 heeft het MDI op verschillende manieren bijgedragen aan deskundigsheidsbevordering bij het Openbaar Ministerie en de politie. Het MDI heeft onder meer een toespraak gehouden voor alle regiocontactpersonen discriminatie op de jaarlijkse bijeenkomst. Ook heeft het MDI zitting in de redactiecommissie van het Politie Kennis Net (PKN), waarvoor ook in 2008 een bijdrage is geleverd.
De aard en het effect van de bijdragen blijven in het duister gehuld.
3.3 Projecten en Onderzoek

Seminar tienjarig bestaan MDI

In maart 2008 werd vanwege het tienjarig bestaan van het MDI een seminar georganiseerd met de titel: "10 jaar MDI: 'Wilt u a.u.b. die narigheid onmiddellijk van Internet halen!". In de seminar, die werd geopend met een toespraak namens minister Hirsch Ballin werd teruggeblikt op tien jaar MDI, maar met name vooruitgekeken naar de toekomst. Sprekers waren onder meer columnist en internetexpert Francisco van Jole, oud-directeur van het MDI en de huidige algemeen directeur van stichting Magenta Ronald Eissens, Peter Rodrigues van de Anne Frankstichting over discriminatie op internet voor de rechter en Jane Tallim van het Canadese Media Awareness Network12 over een alternatieve aanpak van online discriminatie op internet door de focus te leggen op educatie. 12 http://www.media-awareness.ca/
Mooie plannen, maar wat is er uit voortgevloeid?

Met die 'educatie' waar de focus op gelegd gaat worden wordt waarschijnlijk niet de vorm van educatie bedoeld die het MDI nog enig bestaansrecht zou kunnen geven: de bevordering van de geestelijke weerbaarheid van de internetgebruiker. Zodat het internet gevrijwaard blijft van lieden die gaan janken om woorden, plaatjes of geluiden.
Moderatortraining

In 2007 heeft het MDI onderzoek gedaan naar de moderatie van de website telegraaf.nl, mede vanwege het grote aantal meldingen dat het MDI ontving over deze site. Alle aanbevelingen die uit het onderzoek volgden, zijn door telegraaf.nl opgevolgd, waaronder het trainen van de moderatorgroep (overigens uitbesteed aan noviafacts.nl) in het herkennen en bestrijden van online discriminatie. De eerste training is gegeven in 2007 en ook in 2008 heeft het MDI deze training weer verzorgd voor een uitgebreide en anders samengestelde moderatorgroep. Voor 2009 staat weer een training op het programma.
Huiveringwekkend en hallucinant (om maar eens een mooi Belgisch woord te gebruiken)
Het MDI, dat zich inmiddels overduidelijk gediskwalificeerd heeft om over uitingen te kunnen oordelen, bemoeit zich met de opleiding van moderatoren.
Moderatoren krijgen dus onderwezen wat het MDI strafbaar acht. Niet wat strafbaar ís - want daar gaat het MDI niet over, maar de rechter - maar wat het MDI denkt dat strafbaar is: want anders krijgen de moderatoren last met datzelfde MDI. Het MDI bepaalt de criteria en de moderatoren kennen die criteria. Criteria die niet te hoeven te stroken met de criteria van het Wetboek van Strafrecht en die ook inderdaad niet overeenkomen gezien de bedroevende resultaten die het MDI bij de rechtbank haalt. Alle coördinatie tussen het MDI en Justitie ten spijt.
Nieuwe Website

In 2008 heeft het MDI een nieuwe website in gebruik genomen. Deze website is veel aantrekkelijker en overzichtelijker. Op de nieuw toegevoegde “nieuws”-sectie geeft het MDI een overzicht van relevante nieuws-artikelen en informatie over activiteiten van het MDI en aan MDI gerelateerde onderwerpen.
Het eerste concrete resultaat. Maar een overzichtelijke website is toch wel het minste wat je mag verwachten bij een meldpunt dat zich uitsluitend op het internet richt.

Onderzoek

In 2008 is het MDI twee verschillende onderzoeken gestart. Het eerste onderzoek betreft het in kaart brengen van extreem-rechtse websites gericht op de Nederlandse samenleving. In het tweede onderzoek wordt de moderatie op een aantal grote op Nederland gerichte interactieve websites onderzocht met onder meer de bedoeling “best practices” te signaleren. In 2009 zullen beide onderzoeken afgerond zijn.
Die extreem-rechtse websites zijn in 2007 in kaart gebracht door het NRC Handelsblad. Dat project kon nou niet bepaald geslaagd genoemd worden, maar erg veel werk kan het opschonen en eventueel aanvullen van dat NRC-dossier niet zijn.

"Best practice gaat er van uit dat er een techniek, methode, proces, activiteit of beloningmethodiek is die effectiever is om een bepaald resultaat te halen dan enige andere techniek, methode, etc. Bij het concept Best Practice staat praktijkervaring centraal." (Wikipedia).
'Best practices' signaleer je dus niet, die ontwikkel je.

Opnieuw geen resultaten. Die zijn pas volgend jaar te verwachten.
Gedragscode Notice and Take down

Het MDI heeft samen met diverse andere partijen, zoals grote providers, overheidspartijen en belangenpartijen als stichting BREIN, bijgedragen aan de totstandkoming van een gedragscode Notice and Take down. In deze gedragscode geinitieerd door NICC13 is afgesproken hoe providers omgaan met klachten van gebruikers over content op de door hun doorgegeven websites. Voor het MDI heeft deze gedragscode weinig praktische relevantie omdat het bijna nooit zaken doet met providers, maar rechtstreeks de beheerder van een website benadert. Als signaal dat internetpartijen samenwerken om strafbare informatie op internet tegen te gaan, is de gedragscode echter een goed initiatief. De gedragscode is vanaf oktober 2008 actief. 13 http://www.samentegencybercrime.nl
De inbreng van het MDI aan de totstandkoming van deze gedragscode blijft onbekend.
Jongerenproject RU4real

In 2008 is het MDI samen met de Nationale Jeugdraad een project gericht op jongeren gestart. Het MDI signaleert dat het relatief weinig meldingen ontvangt van jongeren. Dit terwijl een groot deel van de gevonden strafbare uitingen vaak door jongeren lijkt te worden gedaan en worden aangetroffen op websites die op jongeren zijn gericht. Mede hierom is op initiatief van het MDI contact gezocht met de Nationale Jeugdraad met als doel een project op te zetten om online tolerantie op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Dit project zal in 2009 worden uitgevoerd.
De jongeren gedragen zich dus heel wat volwassener dan de gemiddelde volwassen internetgebruiker en de volwassenen van het MDI.

Gelukkig is het MDI er om de kinderen voor te lichten en ze te leren dat ze beledigd of gediscrimineerd worden zonder dat ze het merken.

Op het gebied van 'tolerantie' kan het MDI nog heel wat leren van de jeugd. Maar bij het MDI heeft het woord 'tolerantie' niet de gebruikelijke betekenis. Bij het MDI betekent 'tolerantie': "niet doen wat niet mag van het MDI".

Vroeger noemden we dat discipline, of serviliteit..

Conclusie: al dat ge-samenwerk levert maar verdraaid weinig concrete resultaten op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten