zaterdag 10 oktober 2009

De digitale schandpaal





Innocent until proven guilty.
Onschuldig tot het tegendeel bewezen is.

In een hijgerige, aan wanhoop grenzende ijver om zichzelf te profileren trekt het Meldpunt Discriminatie Internet zich niets aan van dit soort triviale nuances.

Het MDI ploft gewoon een lijstje (pdf) 'nog lopende aangiftes' tegen een aantal websites op het net.
Of de aangiftes ooit in behandeling genomen zullen worden, of ze geseponeerd worden, of de aangeklaagden veroordeeld worden, dat zijn details waar het MDI zich niet mee bezig houdt. Het Meldpunt neemt alvast een voorschot op de dingen die misschien zullen komen en gooit de websites met naam, toenaam en de zaken waarvan ze beschuldigd worden, op het internet.

Onlangs kwam in het nieuws dat de Vereniging Eigen Huis beelden van inbrekers op internet gaat zetten. De vereniging doet dat omdat het aantal inbraken sterk zou stijgen. Het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) stelt vragen bij de dienst.

Het meldpunt Discriminatie Internet doet hetzelfde.

Het verschil is echter dat de door de Vereniging Eigen Huis gepubliceerde beelden tot doel hebben om achter de identiteit van de op de filmpjes voorkomende personen te komen. Het zijn beelden van niet-geïdentificeerde personen die zichtbaar een duidelijk strafbare handeling verrichten. Bij de digitale schandpaal van het MDI zijn de websites geïdentificeerd en worden genoemd terwijl er nog niets zeker is over de strafbaarheid van de genoemde uitingen. Want over de strafbaarheid beslist de rechter en niet het MDI.

Nu heeft het MDI het geluk dat van de in de schandpaal geplaatste websites GeenStijl alleen maar een grote mond heeft*, maar nooit durft door te pakken tegen het MDI. Dat de websitebeheerder van HetZuur.nl het te druk heeft met zijn Wildersfobie en het ontkennen van de Holocaust om actie te ondernemen. En dat de overige websites kennelijk liggen te slapen..

*Gezegd moet worden dat voor GeenStijl zo'n periodiek aanvarinkje met het Meldpunt Discriminatie Internet best lucratief is: ze verdienen aan de pagehits en de clicks en ze behouden tegelijkertijd hun rebelse imago. In dat licht is het begrijpelijk dat GeenStijl geen poging onderneemt om het MDI echt te slopen.


'Hush-a-by lady, in Alice's lap!
Till the feast's ready, we've time for a nap.
When the feast's over, we'll go to the ball—
Red Queen, and White Queen, and Alice, and all!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten