maandag 12 oktober 2009

Meldpunt Discriminatie Internet - bevoegdheden

Het MDI heeft geen enkele bevoegdheid: die ligt (gelukkig) bij de rechterlijke macht.

Het MDI kan net als iedereen aangifte doen: vervolgens moet het Openbaar Ministerie beslissen of ze iets met die aangifte doen of niet.

Uit het Jaarverslag 2007 van het MDI:
2.5. Afhandeling aangiften in 2007
Begin 2007 waren er nog dertien aangiften in behandeling bij het OpenbaarMinisterie. De oudste aangifte komt uit 2002. In de loop van 2007 zijn zeven aangiften geseponeerd, althans is aangegeven dat niet wordt overgegaan tot vervolging. Tot dusver is (nog) niet van alle sepots, of voorgenomen sepots, een sepotbrief ontvangen. Van de zeven geseponeerde aangiften zijn vier geseponeerd wegens ouderdom. Eén aangifte is geseponeerd omdat bij de opsporing geen aanknopingspunten zijn gevonden die tot vervolging konden leiden en omdat de website inmiddels al geruime tijd offline is. Eén aangifte is geseponeerd, omdat de verdachte volledig ontoerekenbaar werd geacht en één aangifte werd om een andere reden geseponeerd. Geen enkele aangifte van het MDI is in 2007 door het OM voor de rechter gebracht.
Vooralsnog is dit bedroevende resultaat voor het MDI nog geen reden geweest om aan zelfonderzoek te doen of aan het bestaansrecht van hun club te twijfelen.

Uit hetzelfde verslag:
Het MDI is teleurgesteld in de afhandeling van de aangiften en de strafrechtelijke en algemene aanpak van discriminatie op het internet in 2007. Al sinds haar oprichting in 1997 constateert het MDI dat de strafrechtelijke aanpak van discriminatie op het internet tekort schiet. In sommige jaren lijkt enige verbetering op te treden, maar 2007 was een dieptepunt. Hier zijn meerdere oorzaken voor. Ondanks dat de aanpak van discriminatie politieke prioriteit heeft.
Dat het wel eens aan het MDI zelf zou kunnen liggen dat de aangiften niet serieus genomen worden door het O.M. komt niet bij ze op.

Maar welke subsidie-afhankelijke organisatie maakt er nu een kosten/baten analyse...

Toch is het waarschijnlijk dat het MDI incidenteel succes boekt door middel van intimidatie: veel webmasters of forummoderatoren zullen kiezen voor de gemakkelijke weg en gewraakte uitingen gewoon verwijderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten