maandag 12 oktober 2009

Bespreking rapport: Rechtsextremisme Op Het Internet. Deel 7 (slot).

Q & A.

Wie? Wat? Waar? Hoe? Waarom? Wanneer?

Die nogal simpele vragen kunnen we natuurlijk maar beter niet stellen bij het rapport "Rechtsextremisme Op Het Internet".
Toch moeten we, om aan te tonen dat dit rapport geen rapport maar een pamflet is, deze vragen stellen en beantwoorden.

Laten we beginnen met de vraag die nog een enigszins postief antwoord oplevert:

Wat?
Het onderzoek heeft een lijstje websites opgeleverd.
114 websites waarop nazistische en extreem-nationalistische uitingen te vinden zijn. In het onderzoek worden deze websites extreemrechts genoemd, en hoe ze ook genoemd worden, de websites zijn er. Of waren er op het moment dat het onderzoek plaats vond. Het is een concreet resultaat van het onderzoek. Een concreet resultaat waar - met uitzondering van de vermelding van inactieve websites - weinig op af te dingen valt.

Hoe?
De onderzoeker kreeg van het Meldpunt Discriminatie Internet en de linkse Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka een mandje websites aangereikt, voegde daar wellicht nog enkele websites uit het lijstje van de NRC bij, analyseerde die websites, stelde een achttal kenmerken vast, kwam tot de conclusie dat veel van de exreem rechtse websites extreem rechts waren, rommelde nog wat met begrippen zodat 'aanzetten tot discriminatie' geruisloos identiek werd aan 'discriminatie' (zodat het MDI, bestaansrecht denkt te kunnen claimen), kwam tot een lijstje van maar liefst 114 extreem rechtse websites en dat was dan het rapport van het MDI. Het MDI dat het rapport vervolgens, in plaats van het aan de veiligheidsdiensten door te spelen, daar publiceerde waar het beslist niet thuis hoort: op het internet.

Waar?
De biotoop is het internet. Binnen deze biotoop is echter slechts één niche (marktsegment) onderzocht. De vraag of er binnen de biotoop nog andere niches voorkomen die dezelfde kenmerken vertonen als de niche 'extreem rechts' is door de onderzoeker niet gesteld.

Waarom?
Er zijn bewegingen en personen die zich aangetrokken voelen tot het nazistische en extreem-nationalistische gedachtegoed en zich profileren op het internet. Dat valt niet te ontkennen. Hoe die groepen ook genoemd worden: extreem rechts of anders. Ze bestaan en het verdient aanbeveling om deze groepen in de gaten te houden en zo nodig in te grijpen.

De als extreem rechts aangeduide bewegingen worden echter ook geëxploiteerd: er wordt extra aandacht op ze gevestigd, bijvoorbeeld door het publiceren van een rapport als dit, teneinde het publiek ervan te doordringen dat 'extreemrechts' bestaat, in de bewoording van het MDI 'springlevend' is, en gevaarlijk is. 'Extreemrechts' dient vooral in het collectieve geheugen van het Nederlandse volk springlevend te blijven.

Wanneer?
Dat was de eerste stap in een geplande propagandaoorlog die zich niet lang na de publicatie van dit rapport ging voltrekken. De extreemrechtse kuil was gegraven. Nu was het nog zaak om de politieke tegenstander er in te duwen.

De vervolgstap was het daadwerkelijk associëren van de politieke tegenstander met 'extreem rechts'.

De eerste die 'extreem rechts' exploiteerde om de opponent in de foute kuil te kunnen duwen was Guusje ter Horst, de minister van Binnenlandse Zaken, in een interview met Vrij Nederland:

Guusje ter Horst: 'Een opstand van de elite is hard nodig'
...
U heeft niets tegen Wilders persoonlijk, zegt u. Ook niet tegen zijn partij. Wél tegen de mentaliteit die erachter zit: scheldpartijen tegen de moslims, kankeren op de overheid.

'Waar ik op dit moment naar snak is dat de intellectuele elite van Nederland in opstand komt. Dat er een tegenbeweging op gang komt van mensen die zeggen: we hebben genoeg van de vergroving, de samenleving die extreem rechts propageert is niet het Nederland waarin wij willen leven. Hun stem hoor ik te weinig.'
...
Het actualiteitenprogramma NOVA ging op die weg voort. Ze dachten beet te hebben met de ontmaskering van Ruud Sablerolle (PVV-coördinator was betrokken bij Nieuw Rechts)

UPDATE:

Er is een derde vervolgstap gezet in de georkestreerde actie 'Zet Geert Wilders in de extreemrechtse hoek':

‘Wilders ondermijnt democratie’
Van onze verslaggeefsters Janny Groen, Annieke Kranenberg
Gepubliceerd op 31 oktober 2009 00:00, bijgewerkt op 21:04


AMSTERDAM -
De PVV van Geert Wilders is een extreem-rechtse partij die islamofobie en systeemhaat tegen de overheid mobiliseert. Daarmee ondermijnt zij de sociale cohesie en de democratie in het land. Dat stellen drie wetenschappers in een aan de Tweede Kamer beloofd onderzoek over radicalisering, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd .

Het ministerie wil volgens bronnen dat deze conclusies worden afgezwakt wegens ‘politieke gevoeligheid’. De wetenschappers – radicaliseringsonderzoeker Hans Moors, hoogleraar (contra-)terrorisme Bob de Graaff en extreemrechtsdeskundige Jaap van Donselaar) houden echter voet bij stuk.

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt dat ‘discussies over het rapport nog lopen’, maar dat er ‘pertinent geen sprake is van onenigheid’. Onderzoeker Moors wil weinig kwijt, maar beaamt wel dat onderdelen, zoals de kwalificatie extreem-rechts, ‘gevoelig liggen’. ‘De minister moet haar standpunt bepalen op grond van ons stuk. Zij kan zeggen: die Van Donselaar, De Graaff en Moors zijn zo gek als een deur. Maar ze mag niet aan ons onderzoek komen.’

Explosief is vooral dat Wilders volgens de wetenschappers de sociale cohesie en democratie ondermijnt. Ergo: hij vormt een gevaar voor de staatsveiligheid. Daarmee benoemen de onderzoekers wat velen binnen overheidsinstanties vinden, maar wat niemand in het openbaar durft te uiten, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. De vrees bestaat dat Wilders hieruit politieke munt slaat door te stellen dat de autoriteiten hem monddood willen maken.

Diverse overheidsinstanties en departementen hebben ‘hun buik vol van Wilders’, zegt ook terrorismeonderzoeker Edwin Bakker van instituut Clingendael. ‘Hij creëert een zekere mate van dreiging. Niet alleen in het buitenland met Fitna (zijn anti-islamfilm, red.), maar ook omdat hij angst mobiliseert in Nederland. Wilders is een gevaar voor de staatsveiligheid.’

Er is sprake van een merkwaardige paradox, zeggen ingewijden. De autoriteiten zijn veel beter voorbereid op een terroristische aanslag dan vijf jaar geleden toen Theo van Gogh door Mohammed B. werd vermoord. Maar de samenleving is daarentegen, door onder andere het optreden van de PVV, veel kwetsbaarder geworden. Een aanslag zou nu, zo vreest men, tot maatschappelijke ontwrichting kunnen leiden. Wilders was niet bereikbaar voor commentaar.


Wie?
Het Meldpunt Discriminatie Internet dat wanhopig op zoek is naar bestaansredenen heeft met het geven van de opdracht tot samenstelling van dit rapport een schotschrift afgeleverd dat tot doel heeft de continuïteit van organisaties als stichting Magenta en het MDI veilig te stellen. Immers: "Extreemrechts is springlevend op internet". En moet bestreden worden. En door wie anders dan het MDI?

Tegelijkertijd worden de linkse maatjes van het MDI voorzien van een extreem rechtse vuilcontainer waar zij de politieke tegenstanders in kunnen smijten als het zo uit komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten