maandag 12 oktober 2009

Boekjaar 2009

Het jaar 2009 is ook voor het Meldpunt Discriminatie Internet bijna ten einde en over een paar maanden moet er weer een jaarverslag gepubliceerd worden.
Vanzelfsprekend hebben wij geen inzicht in de 'bedrijfsresultaten' van onze brave internetwaakhond maar wij hebben zo'n vermoeden dat het dit jaar een beetje tegen gaat vallen wat betreft de meldingen. Van een evenaring van het aantal bij het MDI ingediende klachten over 2008 zal naar onze inschatting geen sprake zijn. Laat staan van een stijging. En ook zal er (weer) geen trend te ontwaren zijn.

Andere ondermaats presterende firma's, met name beleggingsfondsen, gebruiken aan het eind van het jaar trucjes om hun portfolio er wat beter uit te laten zien.

Dat heet "Window dressing": zodanig schuiven in de beleggingsportefeuille dat de kwartaal- of eindejaarsrapportage een zo gunstig mogelijk beeld laat zien. Men kan bv. tijdens de laatste beursweek van het jaar de sterkst gestegen aandelen van dat jaar kopen en daar dan mee `uitpakken`. Er is een verhoogde activiteit aan het einde van het jaar.

Op dezelfde manier probeert Meldpunt Discriminatie Internet de cijfers nog een beetje op te poetsen. Het MDI neemt op de valreep alsnog meldingen in behandeling die normaal gesproken in de prullenbak waren beland. Zekerheid over het motief achter de eindejaarsintimidatiepogingen van het MDI hebben we niet, maar een andere verklaring voor de dreigbrief van het MDI die het moderatorteam van FaithFreedom International (Dutch) een dezer dagen ontving is niet voorhanden:

Geachte heer/mevrouw,

Gaarne uw aandacht voor het volgende.


Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) neemt meldingen over discriminerende uitingen op het Nederlandse deel van internet in behandeling. Het MDI beoordeelt uitingen op strafbaarheid aan de hand van de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht ( http://www.meldpunt.nl/wetsartikelen). Indien het MDI een uiting strafbaar acht, wordt meestal een verzoek tot verwijdering naar de eigenaar van een site verstuurd.

Onlangs heeft het MDI een melding ontvangen aangaande uw website. Hieronder treft u de exacte locatie evenals de exacte uiting.


http://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=2

Ze weten dat moslims elke menselijkheid verliezen eenmaal ze de leer van de Koran gaan toepassen.

Bovenstaande uiting acht het MDI in strijd met de anti-discriminatiebepalingen uit het Wetboek van Strafrecht. Deze is beledigend voor moslims. Hierbij dan ook het verzoek de uiting van uw website te verwijderen.

Gaarne van u vernemend.

Met vriendelijke groet,
J. van der Krogt

"Ze weten dat moslims elke menselijkheid verliezen eenmaal ze de leer van de Koran gaan toepassen."

Ze? Wie zijn die 'ze'?
Dat wordt niet duidelijk uit dit uit de context gelichte citaatje.
De tekst waarin het MDI iets strafbaars denkt te zien is uit de tiende alinea van de FFI doelstellingen geknipt:

FAITH FREEDOM INTERNATIONAL is een beweging van merendeel ex-moslims, die maar al te goed weten dat Islam een ernstige bedreiging vormt voor de mensheid. Ze weten dat moslims elke menselijkheid verliezen eenmaal ze de leer van de Koran gaan toepassen.

'Ze' zijn dus ex-moslims en anderen die niet blind zijn voor het gevaar dat de islam voor de wereldvrede vormt.
In deze uiting wordt een ideologie, de islam, bekritiseerd en dat is (nog) niet strafbaar.

Een uiting die, zoals het MDI het formuleert, 'beledigend voor moslims' zou zijn is overigens ook (nog) niet strafbaar.
Belediging van een groep kan strafbaar zijn. Een uiting die beledigend is voor een groep niet.

De uitspraak (vrijspraak) van de Hoge Raad in de zaak van de poster met de tekst 'Stop het gezwel dat Islam heet': Artikel 137c Wetboek van Strafrecht stelt strafbaar het zich beledigend uitlaten over een groep mensen wegens hun godsdienst (zgn. groepsbelediging). Dit artikel stelt niet strafbaar het zich beledigend uitlaten over een godsdienst, ook niet als dat gebeurt op zo’n manier dat de aanhangers van die godsdienst daardoor in hun godsdienstige gevoelens worden gekrenkt. Deze wetsbepaling moet volgens de wetsgeschiedenis beperkt worden uitgelegd. De uitlating moet onmiskenbaar betrekking hebben op een bepaalde groep mensen die zich door hun godsdienst onderscheiden van anderen. De enkele omstandigheid dat grievende uitlatingen over een godsdienst ook de aanhangers krenken is niet voldoende om van beleding van een groep mensen wegens hun godsdienst te spreken.

Van een eenduidige groep is bovendien geen sprake omdat de tekst slechts de moslims die 'eenmaal de leer van de Koran gaan toepassen' betreft.

Gelukkig doen de meeste moslims dat niet. De meeste moslims zijn heel wat vredelievender en beschaafder dan de koran.



Iets anders: Veronderstel, u bent moderator van een forum en het MDI verzoekt u een paar uitingen van uw forum te verwijderen.
Nu vindt u de betreffende uitingen ook niet zo fraai en u voldoet aan het verzoek en verwijdert de uitingen.

Iedereen blij?

Degene die de uitingen bij het MDI gemeld heeft hoeft niet meer te huilen en kan 's-nachts weer slapen. Blij.
U voelt zich altruïstisch en 'tolerant' nu u het MDI een botje toegeworpen heeft. Blij.
Het Meldpunt Discriminatie Internet is tevreden, want het World Wide Web is weer wat 'leefbaarder' geworden. Blij.

Iedereen blij, dus?

Nee hoor: u heeft namelijk verzuimd het MDI te vertellen dat u de uitingen verwijderd heeft. Die meldingsplicht bestaat helemaal niet, maar toch is het Meldpunt boos.

Het Meldpunt Discriminatie Internet, het zelfde Meldpunt Discriminatie Internet dat weigert de replieken van FaithFreedom, Mans en Engel en Opinieleiders.nl te beantwoorden, is blijkbaar te lui om zelf te kijken of uitingen verwijderd zijn of niet en eist een kennisgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten