maandag 12 oktober 2009

Voorlopige vrijspraak voor blogger "Misdefinitie"

het MDI heeft weer eens de kous op de kop gekregen van een rechter.
De man achter Misdefinitie had al de nodige bedreigingen ontvangen:

De zaak is deze:

Aan de beheerder van Misdefinitie werd op 18 december 2008 een dagvaarding betekend. De heer Leonardo wordt door de officier van justitie gedagvaard om als verdachte terecht te staan voor de politierechter. Hem wordt primair ten laste gelegd dat hij zich vanaf 2006 telkens opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over moslims en allochtonen wegens hun ras, godsdienst en / of levensovertuiging en daarvan zijn beroep heeft gemaakt (art. 137c lid 2 Wetboek van Strafrecht). Subsidiair wordt hem verweten dat hij telkens uitingen openbaar heeft gemaakt waarvan hij wist dat deze beledigend zouden zijn voor moslims en allochtonen wegens hun ras, godsdienst en / of levensovertuiging (art. 137e lid 2 Wetboek van Strafrecht). De strafrechtelijke vervolging is gebaseerd op een aangifte van het MDI vanwege 13 uitingen. Meer informatie is op het moment niet beschikbaar. Eind februari 2009 weten we meer. Leonardo riskeert een celstraf van 1 jaar en een boete van 18500 euro.

Hier het zelfvoldane bericht van het MDI over hun goede werk:
Werkstraf geëist tegen weblogger.

De rechter heeft vrijspraak gedaan.
Beheerder misdefinitie.nl vrijgesproken

Een paar door MDI aangedragen teksten:
Vooral moslimgroepen blijken lange tenen en een kleine pik te hebben. Bij het minste of geringste gaan ze al op oorlogspad.
Hoe langer we wachten met het uitzetten van moslims, des te extremer moeten de middelen worden om te redden wat er te redden valt. Nu u wederom de ware aard van moslims heeft gezien is er geen twijfel meer mogelijk dat het moet gebeuren.
Moslims daarentegen vormen wel een probleem. Zij zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Uit puur racistische overwegingen weigeren latente homoseksuele geitenneukers vrouwen en koerden.
Wie kan er nog met volle overtuiging roepen dat de moslims heus wel een lief volkje zijn terwijl er gewoon middelen nodig zijn om dat volk niet te laten ontploffen?

Tot vreugde van het MDI gaat het Openbaar Ministerie in beroep, want op het Internet zomaar lelijke dingen over onduidelijke groepen roepen mag niet volgens het MDI. Die groepen worden namelijk dubbel gediscrimineerd: ze worden a) beledigd en b) ze moeten in onzekerheid leven omdat ze niet zeker weten of zij het zijn die beledigd worden.

De rechtbank was immers van mening dat er van belediging van een groep geen sprake was:
Vrijspraak
Nu geen van de gewraakte uitlatingen naar het oordeel van de rechtbank beledigend is voor een groep mensen als bedoeld in artikel 137c dan wel 137e van het Wetboek van Strafrecht, is hetgeen verdachte ten laste is gelegd niet wettig en overtuigend bewezen. Verdachte moet daarvan worden vrijgesproken.

Groep of niet. Toch moet er volgens het MDI een einde aan dit onrecht komen:

OM in hoger beroep tegen misdefinitie.nl



Op 7 april sprak de rechtbank Haarlem de beheerder van de website misdefinitie.nl vrij van discriminatie. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen deze vrijspraak.

In 2008 deed het MDI aangifte van uitingen op de website van misdefinitie.nl, die bijzonder beledigend en kwetsend voor diverse bevolkingsgroepen zijn. Het OM eiste 80 uur werkstraf tegen de beheerder. De rechtbank oordeelde echter dat geen van de uitingen uit de tenlastelegging strafbaar is en sprak de weblogger daarom vrij. De rechtbank bepaalde onder andere dat er geen sprake was van belediging van een groep mensen, omdat allochtonen niet als groep worden beschermd door de wet. (zie voor meer informatie het artikel hierover op onze website)

Het MDI acht de overwegingen van de rechtbank onjuist. Nu het OM in hoger beroep is gegaan zal het Gerechtshof de uitingen opnieuw kunnen beoordelen.
Dat laatste kan natuurlijk niet: het Gerechtshof zal de uitingen niet opnieuw kunnen beoordelen.
Het Gerechtshof heeft de uitingen immers nog niet eerder beoordeeld.

Het is: "Nu het OM in hoger beroep is gegaan zal nu ook het Gerechtshof de uitingen kunnen beoordelen."
Of: "Nu het OM in hoger beroep is gegaan zullen de uitingen opnieuw beoordeeld worden, ditmaal door het Gerechtshof."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten