maandag 12 oktober 2009

Pamela Hemelrijk (3 juli 1947 - 28 september 2009)

Een aangelegenheid uit de oude doos (2004).

Als eerbetoon aan een vrouw die wel de laatste onafhankelijke onderzoeksjournalist(e) van Nederland wordt genoemd.

Pamela Hemelrijk (3 juli 1947 - 28 september 2009)

Meldpunt Discriminatie versus Pamela Hemelrijk

De baas van het Meldpunt Discriminatie Internet, Ronald Eissens, heeft een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek tegen journaliste Pamela Hemelrijk. Hij klaagt over een artikel op internet waarin Hemelrijk hem ervan beschuldigt een extreemlinkse activist te zijn.

Hemelrijk schreef vorige week op de website Klokkenluideronline van freelance journalist en NRC-kwelgeest Micha Kat een artikel over het Meldpunt Discriminatie Internet onder de kop Linkse extremisten controleren internet. Het stuk schoot bij Eissens in het verkeerde keelgat. Hij stuurde een klachtschrift naar de Raad voor de Journalistiek.

"Het artikel van mevrouw Pamela Hemelrijk is ons inziens smadelijk en beledigend voor het MDI, haar directeur en haar bestuur. Het is niet mis waar wij van worden beschuldigd: deelname aan geweldpleging, terrorisme, het toepassen van censuur en het misbruik van subsidiegelden", zo schrijft Eissens.

Het is voor de derde keer dat de site Klokkenluideronline.nl voor de Raad wordt gedaagd. Twee eerdere klagers stelde de Raad in het gelijk.

Eissens verzet zich onder meer tegen de bewering dat hij een 'ultralinkse activist' en lid van de Anti-Fascistische Aktie (AFA) zou zijn. De MDI-baas schreef eerder wel artikelen op de website van AFA. Hij ontkent ook regelmatig demonstraties te bezoeken, wat Hemelrijk beweert.

Eissens was voor Netkwesties onbereikbaar voor commentaar. Volgens een medewerkster omdat hij op vakantie zou zijn. Pamela Hemelrijk neemt de telefoon wel op en slaakt een diepe zucht: "Ze moeten ook altijd mij hebben. Dit is al de zoveelste keer dat ik voor de Raad moet komen, maar ik ga niet meer. Ik laat het bij een schriftelijk verweer."

Hemelrijk ergert zich over de subsidie aan het MDI. "Ze krijgen een ton per jaar van de overheid, terwijl ze helemaal niet objectief zijn en hun politieke voorkeur laten meespelen. Eissens heeft deelgenomen aan demonstraties van de AFA. Dat zijn militante activisten. Ik vind dat zo'n man niet de politieagent van internet mag spelen. Met het Meldpunt heeft hij van de overheid de vrije hand gekregen. Ze worden niet gecontroleerd. Het is je reinste geldverspilling."

Hemelrijk sprak overigens nooit langer dan een halve minuut met het MDI. Desondanks heeft ze een gepeperde mening over de organisatie. "De overheid moet zoiets niet uitbesteden aan een club geleid door uitgesproken militante radicalen. Stel je eens voor dat een discriminatiemeldpunt zou worden geleid door iemand die lid was van de Centrumpartij, dan zou het hele land op zijn kop staan. Terwijl extreemrechts minder geweld op zijn conto heeft dan extreemlinks," zegt Hemelrijk.

Het ging om onderstaande column. Ronald Eissens (Amsterdam, 26 januari 1963) was directeur van het Meldpunt Discriminatie Internet vanaf de oprichting op 21 maart 1997 tot 1 januari 2005. Hij is nog steeds actief in stichting Magenta, en de projecten Icare en Inach.

MDI : LINKSE EXTREMISTEN 'CONTROLEREN' INTERNET

door Pamela Hemelrijk

Ronald Eissens (jood), directeur van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), is actief lid van de AFA (Anti Fascistische Aktie), een landelijk netwerk van krakers en autonomen die met grof geweld van leer trekken tegen alles wat in hun ogen politiek incorrect of fascistisch is. Nochtans krijgt hij van de overheid ruim 100.000 € subsidie per jaar om met zijn MDI ‘Meldpunt Discriminatie Internet’ op eigen houtje voor politie-agent te spelen op het Internet. De overheid acht een ultralinkse activist blijkbaar de meest geschikte persoon om te bepalen waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting op internet liggen en zonodig justitie in te schakelen. De AFA, in 1992 opgericht om de verrechtsing van Nederland tegen te gaan, legt zich erop toe bijeenkomsten en demonstraties van politieke tegenstanders te verhinderen. Het beroemdste wapenfeit van deze activisten is de brandstichting in Kedichem in 1986 waarbij de vrouw van Janmaat een been verloor.

Bij de antifascistische ‘tegendemonstraties’ die meestal ontaarden in een veldslag met de ME is Eissens regelmatig van de partij, zo blijkt uit zijn bijdragen in Alert, het AFA-clubblad. Zo was hij in 2001 onder andere aanwezig in Kerkrade, waar de politie 10 pelotons ME moest inzetten om te voorkomen dat 1000 antifascisten een legale demonstratie van de Nederlandse Volksunie te lijf gingen. Op het Haagse Malieveld, waar 60 NVU-ers toestemming hadden gekregen om tegen de oorlog in Irak te demonstreren, speelde zich begin deze maand iets soortgelijks af: bij een “bestorming” van de demonstratie werden 350 antifascisten gearresteerd. Twee agenten raakten gewond. Maar ook een Europa-debat in Amsterdam, georganiseerd door VVD- en CDA-jongeren, moest dezer dagen worden afgelast omdat de zaalhouder door de AFA was bedreigd: het zinde de antifascisten niet dat Michiel Smit als gastspreker was uitgenodigd.

De beweging steunt de ETA-terrorist Juanra, die zich geruime tijd heeft schuilgehouden in het kraakbolwerk Vrankrijk, en draagt ook Volkert van der Graaf een warm hart toe, getuige deze oproep van de AFA Rotterdam: “Op 6 mei wordt de racistische rechtspopulist Fortuyn door rechtse figuren, waaronder veel racisten en fascisten, herdacht. Het is die dag ook 2 jaar geleden dat Volkert van der Graaf zijn vrijheid verloor en een onmenselijke straf van 18 jaar kreeg opgelegd. Daarom een oproep om rechts te laten zien dat het over een sluiten is met hun bewegingsvrijheid. Hopelijk staan er op die dag veel antifascisten langs de route om te tonen dat zij het er niet mee eens zijn dat er ruimte voor rechts geboden wordt.”
Iemand uit dat circuit als Eissens die actief deelneemt aan terreuracties en in het clubblad zelfs de site van Leefbaar Rotterdam betitelt als ‘een modderpoeltje dat aanzet tot geweld tegen linksen en multiculti’s’ lijkt niet bepaald de aangewezen persoon om namens de overheid voor scheidsrechter te spelen. Toch mogen Ronald Eissens en zijn vriendin Suzette Bronkhorst nu al 8 jaar op eigen houtje het Internet censureren. Zij incasseren daarvoor 106.115,70 € subsidie van de departementen Justitie en Vreemdelingenzaken/Integratie hetgeen ongeveer neerkomt op een ministerssalaris. Pas dit jaar heeft het MDI voor het eerst, na een kritische column van Karin Spaink, jaarverslagen op zijn website gezet. Maar daarin wordt over de besteding van de gemeenschapsgelden met geen woord gerept.

Het MDI verzendt jaarlijks honderden aanmaningen om vermeend ‘strafbare’ uitingen van websites te verwijderen. Soms wendt het zich zelfs rechtstreeks tot de provider met het verzoek een ‘foute’ website in zijn geheel uit de lucht te halen zonder de betrokkenen daarvan in kennis te stellen. Welke criteria het MDI hanteert is niet duidelijk, maar Eissens’ clubblad Alert gaat er heel ver in: daar wordt de zin ‘Als er ergens een kunstmatige staat is, is het Israel wel’ als een uiting van strafbaar antisemitisme beschouwd.

De activiteiten van het MDI hebben in acht jaar tijd zegge en schrijve 3 veroordelingen opgeleverd: dat is (8x100.000 : 3) meer dan 260.000 € gemeenschapsgeld per veroordeling! De strafbaarheid van de overige duizenden uitingen is nooit door de rechter getoetst.

Berichten als zou het MDI zwarte lijsten hanteren van ‘foute’ journalisten die kritische artikelen schrijven over extreem links worden door Eissens ontkend. Volgens de onderzoeksjournalist Peter Siebelt circuleren die lijsten echter wel degelijk binnen het internationale netwerk van discriminatiebestrijders. Zo zou het CIDI, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel, van Eissens een email hebben ontvangen met de tekst: ‘This guy is blacklisted. Hij voert een kruistocht tegen links’.

Het MDI zelf blijkt niet tot enig commentaar bereid Een medewerkster gooit meteen resoluut de hoorn erop: “U weet wie wij zijn, en wij weten wie u bent. Goedenmiddag”. Zou die zwarte lijst dan toch bestaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten