maandag 12 oktober 2009

Doornroosje

Nieuwe coördinator MDI Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft sinds 3 april een nieuwe coördinator: Sille Jansen. Zij volgt Niels van Tamelen op die na ruim 2 jaar werkzaam te zijn geweest bij het MDI afscheid neemt. Het MDI wenst Niels veel succes met zijn verdere carrière.

Ook wij wensen Niels veel succes met zijn verdere carrière.
We verwelkomen de nieuwe coördinator en wensen haar veel succes en - vooral - veel moed en wijsheid toe.
Misschien dat er onder haar leiding een frisse door het MDI zal kunnen waaien, want het is de hoogste tijd voor een verandering van strategie. Onder haar voorgangers vertoonde het MDI immers alle tekenen van wat de Finse econome Tarja Ketola in een onderzoek naar multinationals 'een bedrijf met een slapend geweten' noemde. Sommige grote bedrijven hebben volgens Tarja Ketola de persoonlijkheidskenmerken van een psychopaat:

Kus het geweten wakker
De multinational als psychopaat


Sommige grote bedrijven hebben de persoonlijkheidskenmerken van een psychopaat. De Finse econome Tarja Ketola onderzocht of behandeling mogelijk is. Volgens haar moet het slapende geweten van a-sociale multinationals gewekt worden door “een kus van de Prins der Deugden”. Ketola vergeleek het gedrag van bedrijven met de kenmerken die psychopaten typeren. Een psychopaat is iemand met een ernstige persoonlijkheidsstoornis waarbij naast de afwezigheid van een geweten een volstrekt onvermogen tot empathie en een enorm opgeblazen ego het meest opvallen. Ze borduurde hiermee voort op de Amerikaanse TV documentaire 'Targeting the Majors' waarin bij een aantal grote Amerikaanse multinationals een persoonlijkheidstest werd gedaan. Ze ontdekte dat sommige bedrijven, net als psychopaten, ongevoelig zijn voor andermans gevoelens en niet in staat zijn om menselijke relaties te onderhouden. Afwezigheid van schuldgevoelens, de veiligheid van derden veronachtzamen en liegen voor het eigenbelang waren ook eigenschappen die ze tegenkwam bij de bedrijven. ...
Het Meldpunt Discriminatie Internet is natuurlijk slechts een klein 'bedrijfje', men dient echter niet naar de omvang, maar naar het gedrag van een organisatie te kijken om te kunnen beoordelen of er sprake is van een 'slapend geweten'.

Het Meldpunt Discriminatie Internet is een organisatie die konstant de gulden middenweg moet weten te vinden tussen haar economische verantwoordelijkheid (het 'waarmaken' van de subsidiegelden door haar nut te bewijzen) en haar sociale verantwoordelijkheid (de moeilijke afweging van de belangen van de 'melders' tegen die van de 'beklaagden').

Helaas is tot nu toe het realiseren van het economische belang ten koste gegaan van het sociale belang.
De fatsoensnormen werden nogal eens overtreden.

Waarbij het eenzijdig afbreken van de communicatie nog de minst ernstige is.
Dat overkwam:
- DutchFaithFreedom
- Mans en Engel
- Opinieleiders.nl

Ernstiger zijn de geslaagde intimidatiepogingen:
- Het Vrije Volk
- Nu.nl

Een overtreding van de eigen gedragscode:
- PolitiekDebat

Het voor de rechter uitvechten van een persoonlijke vete:
- poster Joshadam/Polinco

Het aangifte doen van, of naar de rechter stappen voor, onnozele 'overtredingen' en krampachtig doorprocederen:
- rechtser.com
- misdefinitie.nl
- wikipediagebruiker
- NVU

Poging tot eliminatie van een complete website:
- SIOE

Instigeren van rechtsvervolging met een enorme maatschappelijke impact:
- Gregorius Nekschot
- Geert Wilders


Al met al geen fraaie lijst. Is er dan helemaal niets goed gegaan? Weinig.

Er zijn een paar gevalletjes bekend die in de categorie 'twijfelachtig tot begrijpelijk' vallen:
- Nationale Alliantie
(de veroordeelde hield zich bezig met kinderporno en zulke lieden mogen voor veroordeeld worden voor hinderlijk bloemschikken, whatever)

- Weblogger Ertan
(Ertan riep op tot geweld, maar hij kwam ook met het verhelderende: "Zodra de islamitische wet van kracht is in Nederland zal ik de eerste zijn die elke protesterende homo, met het hoofd naar beneden, van de Westertoren af zal duwen.")

- Radio Islam

En met deze laatste, Radio Islam, komen we tot de kern van de zaak. Het is justitie niet gelukt om de website weg te krijgen. Maar stel dat het gelukt was. Had dat dan iets veranderd in de denkwijze van de islamieten? De islamieten waren één pro-islamitisch en antisemitisch (dat is overigens hetzelfde) propagandakanaal kwijtgeraakt. Een van de vele kanalen die het gedachtegoed rondsproeien dat zo ongeveer consensus is in de islamitische wereld. Het elimineren van Radio Islam had geen spat veranderd aan de opvattingen van die groep. Integendeel: men had het optreden tegen de website ongetwijfeld toegeschreven aan een 'Zionistisch Complot' en een bevestiging van hun gelijk. Zo redeneren namelijk alle complotdenkers: "mag ik het niet zeggen? dan zal ik wel gelijk hebben!"

Acties van het Meldpunt Discriminatie Internet hebben totaal geen invloed op de denkwijze van mensen: mensen vinden er eerder een bevestiging in van wat ze al dachten. Tel daarbij op de toch behoorlijk genante mislukkingsratio van het MDI en - als ergste - de impact die de intimidaties van het MDI op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen heeft (PolitiekDebat, rechtser.com, misdefinitie.nl, Gregorius Nekschot). Die intimidaties in de vorm van aangiftes en rechtszaken zijn buitenproportioneel en onverantwoord: het staat in geen enkele verhouding tot de ernst van de begane 'misdaad'. Want wat behelst die 'misdaad'? Het uiten van een mening of het publiceren van een uiting. Meer niet. Het eerste geweldsdelict dat een direct gevolg is van een uiting op internet moet immers nog plaats vinden. Correctie: het eerste geweldsdelict dat een direct gevolg is van een uiting op internet heeft al plaats gevonden: de arrestatie en gevangenhouding van Gregorius Nekschot..

Opheffen dan maar, deze Middelmatig Draaiende Incompetenten?

Zeker niet. Het MDI kan zeker een nuttige functie vervullen in de samenleving als zij zich aan de ene kant beperkt tot de onbetwist strafbare uitingen (oproepen tot geweld en Holocaustontkenning) en zich aan de andere kant toelegt op educatie en zorgverlening. In plaats van als verlengstuk van de lange tenen van de lichtgeraakten te fungeren zou het MDI hun melders-clientele vriendelijk en beleefd uit kunnen leggen dat ze niet hoeven te kijken of lezen. Dat ze met één muisklik kunnen ontsnappen aan de hun onwelgevallige uitingen. Dat uitingen, hoe onvriendelijk en ongenuanceerd geformuleerd ook, vaak voortkomen uit oprechte bezorgdheid en angst. Dat met het weghalen van een uiting de opvattingen van de publicist niet weggehaald worden. Dat woorden of tekeningen geen letsel toebrengen: geen lichamelijk letsel en geen geestelijk letsel. Dat het zinvoller is om aan het ontwikkelen van je schild te werken dan aan het verbieden van eieren..

The fact is that censorship always defeats its own purpose, for it creates, in the end, the kind of society that is incapable of exercising real discretion (Henry Steele Commager)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten