maandag 12 oktober 2009

Feest op de burelen

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 23 november 2009 in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak tegen poster Joshadam en de verdachte schuldig bevonden aan 'het zich in het openbaar bij geschrift opzettelijk beledigend uitlaten over groepen mensen wegens hun homoseksuele gerichtheid, ras en/of godsdienst'.

Zoals gewoonlijk meet het Meldpunt Discriminatie Internet dit spaarzame succesje weer breed uit en zoals gewoonlijk gaat dit gepaard met het verkopen van de nodige onzin. De feiten weergeven zoals ze zijn blijkt maar weer eens te moeilijk:

Joshadam in hoger beroep veroordeeld

De beheerder van Polinco werd in juni onterecht vrijgesproken. Het OM ging in hoger beroep, het gerechtshof Amsterdam veroordeelde 'Joshadam' tot een geldboete van 900 euro.

Die vrijspraak was in juni 2008.

Bovendien was Joshadam niet de beheerder van Polinco: de beheerder was Jennifer Logan (Jennifer Logan, de beheerster van Polinco kondigde de sluiting van Polinco per 8 april 2007 aan en het forum is toen daadwerkelijk gesloten).
Joshadam (volgens DePers: Joseph Adolf H.) was slechts een 'prominente poster' op Polinco en voor de uitlatingen in enkele van zijn postings is hij nu veroordeeld. Niet voor websitebeheer.

Daarbij komt dat Joshadam niet veroordeeld is tot een geldboete van 900 euro, maar tot een geldboete van 900 euro voorwaardelijk.

In het arrest van het Gerechtshof Amsterdam staat immers:

Het hof laat bovendien meewegen dat verdachte niet eerder met justitie in aanraking is gekomen en een bescheiden inkomen heeft. Het hof zal daarom een geldboete opleggen van nader aan te geven hoogte, geheel voorwaardelijk met een bijbehorende proeftijd.

en:
Het hof:
...
Veroordeelt de verdachte tot een geldboete van EUR 900,00 (negenhonderd euro), bij gebreke van betaling en verhaal te vervangen door hechtenis voor de duur van 18 (achttien) dagen.

Bepaalt dat de geldboete niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten omdat de veroordeelde zich vóór het einde van de proeftijd aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt.

Stelt daarbij de proeftijd vast op 2 (twee) jaren.
De rest van het bericht op de MDI website citeert de uitspraak:

Volgens het gerechtshof heeft Joshadam de vrijheid van meningsuiting nodeloos ten koste van anderen misbruikt. Hij heeft door het opzettelijk beledigen van homoseksuelen, negroide personen, allochtone vrouwen en Joden de waarde van deze groepen mensen miskend.
Eerder werd Joshadam vrijgesproken omdat zijn uitspraken niet openbaar zouden zijn. Het MDI stelde toen de overweging van de rechtbank onbegrijpelijk te vinden. De teksten waren vrij toegankelijk, iedereen met een computer en een internetverbinding kon onbedoeld op Polinco terecht komen. Het gerechtshof, verwijzend naar een eerdere uitspraak, stelt dat door gebruik te maken van het internet welbewust wordt gekozen voor een medium met een groot potentieel publieksbereik (Hof Amsterdam 20 juni 2008, LJN BD7024). De volledige uitspraak van het gerechtshof vindt u hier.

Nee, vindt u daar.

Update!

Het is een kunst op zich om in twee kleine zinnetjes drie fouten te maken, maar de knoeiers van het Meldpunt Discriminatie Internet wisten het toch klaar te spelen in de onderkop bij het nieuwsitem 'Joshadam in hoger beroep veroordeeld'.

Sinds vandaag (26-11-2009) luidt de onderkop:

Joshadam, poster op Polinco, werd in juni onterecht vrijgesproken. Het OM ging in hoger beroep, het gerechtshof Amsterdam veroordeelde hem tot een geldboete van 900 euro.

Joshadam is nu niet meer de beheerder van Polinco, maar inderdaad poster. Die fout is dus verbeterd.

Er wordt nog wel gesuggereerd dat de 'onterechte vrijspraak' in juni van dit jaar plaatsvond. Dat is niet zo: het was in juni 2008.

Bovendien weigert het MDI nog steeds te vermelden dat Joshadam is veroordeeld tot een geldboete van 900 euro voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Een beetje schrik aanjagen kan nooit kwaad denken ze bij het MDI.

Mediatie Door Intimidatie was het toch?

De url die direct naar de uitspraak van het gerechtshof doorlinkt heeft het MDI nog steeds niet gevonden..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten